Superpočítač na experimenty v medicíně i strojírenství

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 1. 2013 15:29
V Ostravě vyroste díky penězům z EU superpočítačové centrum IT4Innovations
Foto: Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava

Ostrava - V Ostravě vyroste superpočítačové centrum IT4Innovations, které bude sloužit jako zázemí pro vědu, výzkum či řadu oborových aplikací matematických modelů.

Vybavení centra se zaplatí z peněz Evropské unie, která do roku 2015 pošle 1,8 miliardy korun. Samotná budova vyjde na 193 milionů korun.

Garantem projektu je Vysoká škola báňská - technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO), kromě té pracují na projektu Ostravská univerzita v Ostravě, Slezská univerzita v Opavě a Vysoké učení technické v Brně, dále pak Akademie věd.

Využití bude i v dopravě

Superpočítač má mít využití hned v několika oblastech.

Třeba rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák již plánuje, že bude možné uskutečnit počítačové experimenty, které se budou týkat ukládání jaderného odpadu nebo optimalizace součástí různých strojních zařízení - včetně automobilů.

Stejně tak půjde simulovat účinky léků. "Výpočty superpočítače mohou posloužit i k identifikaci genomů, které jsou příčinou zhoubných nádorů," doplňují organizátoři.

"Chceme superpočítač využít pro výpočty vývoje dopravní situace, plánování výstavby i při úvahách o vytížení jednotlivých dopravních tepen v budoucnu," doplňuje ministr dopravy Zbyněk Stanjura.

Vondrák navíc zdůrazňuje, že se bude jednat o uložiště dat, které pojme tolik informací, na jaké by jinak bylo třeba nejméně milion DVD nosičů.

Na připravované centrum již navazuje například projekt Floreon pro řešení mimořádných situací, jako jsou povodně, znečištění ovzduší, šíření požárů nebo havárie.

Centrum IT technologií zabere v areálu VŠB-TUO téměř 2200 metrů čtverečních. Celková plocha objektu, který bude mít čtyři patra, má činit 6500 metrů čtverečných. Budova bude dokončena na jaře roku 2014.

Samotný superpočítač vznikne ve dvou etapách. První část neboli malý klastr bude k dispozici už letos na jaře. O dva roky později vznikne takzvaný velký cluster, tedy superpočítač.


 

Právě se děje

Další zprávy