Na telefony Čechů útočí trojský kůň. Posílá placené SMS

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 1. 2013 14:40
Telefon se může nakazit při instalaci falešných aplikací, zejména her
Telefon Galaxy S3 od společnosti Samsung
Telefon Galaxy S3 od společnosti Samsung | Foto: itaci.cz

Praha - Majitele telefonů s operačním systémem Android okrádá trojský kůň SMS Boxer. Informoval o tom výrobce bezpečnostního softwaru Eset.

Uživatelé přicházejí o peníze tak, že se jejich infikovaný mobil skrytě přihlásí do zpoplatněných SMS služeb. Majitel smartphonu následně tyto příchozí zprávy nevidí, protože je SMS Boxer zablokoval. Uživatel o nich neví, dokud mu nepřijde vyúčtování.

"Ostatní SMS chodí naprosto normálně. Trojan tak blokuje pouze SMS, které jsou napojeny na čísla prémiových služeb," varoval Eset.

V některých případech se uživateli doručí SMS, že bylo jeho číslo úspěšně zaregistrované, což by mělo být dostatečným varováním. Jenže některé trojské koně ale už dokážou podobné notifikační zprávy odfiltrovat, takže majitel chytrého telefonu nemá o infekci ponětí.

Pozor, zda stahujete pouze hry

Telefon se může nakazit například při instalaci falešných aplikací z obchodu Google Play, případně poté, co byly tyto služby stažené z různých stránek nebo úložišť. Například v Google Play bylo v prosinci k dispozici 22 škodlivých aplikací.

"K nakažení tímto malwarem byly využívány oblíbené hry jako Sim City Deluxe Free, Need for Speed Shift Free, Assassin Creed a některé doplňky pro Angry Birds," uvádí Eset.

Podle bezpečnostního experta Petra Šnajdra, který Eset zastupuje, přitom uživatelé sami s přijímáním zpoplatněných textovek souhlasili tím, že odklikli licenční ujednání při instalaci programu. To však téměř nikdo nečte a tvůrci toho zneužili, myslí si odborník.

Celkem na útok doplatili uživatelé z 63 zemí v Evropě, Americe, Africe či Asii, k nejvíce postiženým patřili právě Češi, dále Poláci, Rusové, Němci a Francouzi. "Z Boxera se stal jeden z nejvýznamnějších SMS trojanů loňského roku a je zároveň prvním, který se snaží útočit v tak velkém počtu zemí," říká o hrozbě Šnajdr.

Podívejte se: Deset nejvíce nebezpečných celebrit na webu

 

Právě se děje

Další zprávy