Vytvoříme vlastní hardware, potvrdil šéf Valve

tl
12. 12. 2012 17:35
S pozicí konzolí od Sony a Microsoftu možná pohne nové zařízení od Valve
Foto: elder-geek.com

Už od března se živě spekuluje o tom, že společnost Valve, provozovatel digitálního obchodu s počítačovými hrami Steam, se pokusí narušit současnou nadvládu Sony, Microsoftu a Nintenda na trhu s konzolemi a vypustí do světa svou vlastní herní konzoli. Ačkoliv mnozí nad těmito dohady spíše kroutili hlavou, nyní se ukázalo, že Valve svůj Steam Box, jak se zařízení zatím přezdívá, skutečně vytvoří. Potvrdil to samotný šéf Valve Gabe Newell v rozhovoru pro server Kotaku.

Chystané zařízení od Valve zřejmě nebude úplně klasickou konzolí, jako je Xbox či Playstation, ale spíše PC upraveným čistě pro hraní her v obývacím pokoji, tedy prostřednictvím televize. Od běžných PC se bude ale Steam Box lišit tím, že bude mít jednotný a nevyměnitelný hardware a uzavřenější systém.

Valve zřejmě nezůstane samotné

Zařízení od Valve zřejmě poběží na systému na bázi Linuxu, jehož nejdůležitější aplikací bude herní obchod Steam, přes který se do konzole budou stahovat veškeré hry a další programy.

Newell v rozhovoru řekl, že předpokládá, že se do výroby podobných strojů pustí i další společnosti, především přední výrobci klasických počítačů. Všechny nové konzole tohoto typu by potom byly spojeny společným ekosystémem, tedy především službou Steam.

Nějaké bližší specifikace, jako je například přibližný vstup zařízení na trh, Newell bohužel neprozradil. Je ale jisté že Steam Box by jako kompromis mezi klasickými PC a konzolemi mohl výrazně změnit současný herní průmysl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy