Android v ohrožení. Malware a adware útočí

tl
18. 10. 2012 18:56
U aplikací pro Android opatrně. Malware se rychle rozšiřuje
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Telefony a tablety s operačním systémem Android jsou v čím dál větším ohrožení. Alespoň to ve své zprávě tvrdí americký výrobce antivirů a firewallů Fortinet. Výzkumníci z laboratoří FortiGuard Labs podle zprávy zaznamenali především vysoký nárůst počtu nebezpečného bankovního malwaru. Nejrozšířenější je přitom trojský kůň Zitmo, který je mobilní variantou bankovního malwaru Zeus. 

Dalším problémem pro Android je adware zobrazující nevyžádanou reklamu. Tím je podle zprávy firmy Fortinet nakaženo 1% evropských zařízení s Androidem a 4% Androidů v USA.

Zitmo umí i krást SMS

Adware a malware se do smartphonů a tabletů nejčastji dostává skrze stažené aplikace, do kterých byl uložen škodlivý kód. Nebezpečná aplikace se dá rozpoznat například podle toho, že se při instalaci dožaduje více oprávnění, než je potřeba k jejímu účelu. Pro preventivní ochranu před malwarem a adwarem je důležité mít ve svém zařízení nainstalován antivir a stahovat aplikace ze spolehlivých zdrojů.

Trojský kůň Zitmo, který se neobjevuje jenom v Androidech, ale také v telefonech Blackberry, je z malwaru pro mobilní zařízení pravděpodobně ten nejnebezpečnější. Je totiž schopen zachytit SMS zprávy, které banky do telefonů posílají jako autentizační kódy pro internetové bankovnictví. Útočník tak potom může získat i přístup k cizímu bankovnímu účtu.

 

Právě se děje

Další zprávy