Microsoft si Googlu stěžoval na BBC a Wikipedii

tl
11. 10. 2012 9:09
Microsoft si stěžoval Googlu na Wikipedii a BBC. Ten je odstranil z vyhledávače
Foto: Microsoft

V rámci amerického protipirátského zákona DMCA mohou majitelé autorských práv podávat stížnost na majitele webu, na kterém je nelegálně uložen obsah, na nějž se jejich práva vztahují. Ten je potom povinen obsah nebo odkazy na něj odstranit.

Pokud například firma zjistí, že pomocí Googlu lze dohledat odkazy na weby, kde lze její software nelegálně stáhnout, podá Googlu stížnost a on odkazy ze své databáze vymaže. 

Tyto žádosti o smazání posílá Googlu tisíce firem. Jedním z nejaktivnějších stěžovatelů je společnost Microsoft, která nejčastěji Google žádá, aby odstranil odkazy na torrenty a skladiště s pirátskými Windows nebo Microsoft Office. Jelikož ale rozesílání stížností řídí robot, občas se stane i chyba.

Google vymazal Wikipedii i vládní stránky

Jedna z největších se přihodila během léta, kdy Microsoft odeslal Googlu seznam webů, které má ze svého vyhledávače vymazat, na nějž se ale dostalo okolo šedesáti serverů, které s torrenty nebo warezem rozhodně nic společného neměly.

Jelikož Google stížnosti nijak nepřezkoumává, z jeho databáze byly automaticky vymazány weby jako BBC, Wikipedia, Washington Post nebo odkazy na některé americké vládní instituce.

Ty největší jména se sice zpět do nejpoužívanějšího vyhledávače zase dostaly, podle informací serveru TorrentFreak je ale stále mnoho menších webů neprávem zablokováno. Podobná chyba navíc údajně není vůbec ojedinělá a mylných stížností Google dostává daleko více.

 

Právě se děje

Další zprávy