Do Chromu se do konce roku dostane funkce Do Not Track

tl
24. 9. 2012 10:46
V únoru Google slíbil, že v Chromu zavede Do Not Track. Teď slib začíná splňovat

Uživatelé internetového prohlížeče Google Chrome se už zanedlouho konečně dočkají funkce Do Not Track (DNT), která by jim měla zajistit větší soukromí. Společnost Google jí totiž před několika dny zavedla do svého open-sourcového projektu Chromium, na jehož kódu je Chrome postaven. Je tedy už jen otázkou času, kdy se Do Not Track objeví i v prohlížeči.

Google slíbil už v únoru, že funkci zavede do konce roku a zařadí se tak mezi Mozillu, Apple a Microsoft, kteří DNT ve svých prohlížečích Firefox, Safari a Internet Explorer už zavedli.

Facebook Do Not Ttrack nerespektuje

Funkce dovoluje uživatelům prohlížečů zakázat, aby o nich internetové stránky které navštěvují, sbíraly data a následně je poskytovaly k reklamním účelům. DNT by tak teoreticky mělo ochraňovat naše osobní data a omezovat reklamu.

Reálně ale funkce Do Not Track plně funkční není. Kromě podpory prohlížečů je také nutné, aby jí respektovaly samy internetové stránky. DNT totiž není žádným pravidlem, kterým se musí servery řídit, ale spíše jen doporučením. Některé servery, jako například Twitter, DNT respektují, ty jiné, mezi nimiž se nachází i Facebook, i přes zapnuté Do Not Track nadále o uživatelích data sbírají.  

 

Právě se děje

Další zprávy