Konkurenci omezovat nebudeme, slibuje Microsoft

tl
14. 9. 2012 7:14
Za omezování konkurenčních prohlížečů hrozí Microsoftu pokuta
Foto: Microsoft

Softwarový gigant Microsoft slibuje Evropské unii, že nebude omezovat svou konkurenci a umožní výrobcům, aby do počítačů s Windows 8 instalovali i jiné internetové prohlížeče, než je jeho Internet Explorer.

Za omezování konkurence Microsoft už před třemi lety kárala Evropská komise. Aby se firma vyhnula pokutě, slíbila, že uživatelům dá na výběr z více prohlížečů. Nyní si ale někteří výrobci začali znovu stěžovat na to, že Microsoft sliby neplní a instalaci prohlížečů, jako například Google Chrome nebo Mozilla Firefox brání. Celou situací se proto začal zabývat evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Ten problém s omezováním konkurence údajně vyřešil telefonátem Stevu Ballmerovi, který Microsoft řídí.

Problém Microsoft vyřeší

„Ředitel Microsoftu Steve Ballmer mě při osobním rozhovoru ujistil, že okamžitě vše splní, bez ohledu na výsledky antimonopolního vyšetřování," prohlásil Almunia. Dodal, že on sám považuje tuto věc za „velmi, velmi vážný problém".

Zároveň Steve Ballmer Evropské komisi řekl, že Microsoft je už připraven předvést opatření, která hodlá v otázce prohlížečů zavést. Pokutu nakonec ale Microsoft možná stejně dostane, protože ho EK podezřívá i z toho, že  ve Windows 8 neposkytuje přístup k úplnému rozhraní pro programování aplikací (API) u některých prohlížečů.

 

Právě se děje

Další zprávy