Anonymous hrozí e-shopu: Sundejte nás ze svých triček

Tereza Holanová Tereza Holanová
2. 8. 2012 10:59
Patent na kravaťáka s otazníkem místo hlavy získal francouzský internetový obchodník
Foto: Anonymous

Paříž - Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kyberválku francouzskému internetovému obchodníkovi Early Flicker, který si letos v červnu zaregistroval u Národního institutu průmyslového vlastnictví (INPI) její logo a slogan, a drží k nim tedy v zemi vlastnická práva.

V krátkém videospotu na YouTube zástupci Anonymous vzkázali, že s jejich jménem nikdo nebude jednat jako s děvkou a že arogance, se kterou společnost použila obrázek muže v obleku, jenž má namísto hlavy otazník, "nezůstane bez trestu".

Anonymous na hřebenech i na nádobí

Francouzský prodejce má kromě toho patent i na slogan "Neodpouštíme. Nezapomínáme. Čekejte nás". Sice v něm chybí první věta "Jsme Anonymous", jinak se ale s původní frází naprosto shoduje.

Kromě triček obchodník přitom ještě získal oprávnění používat logo na kufrech, peněženkách či kabelkách, stejně tak na dalších výrobcích, mezi něž patří například hřebeny, spony, ale také porcelánové předměty a nádobí.

Logo lze však aktuálně najít pouze na tričkách, která Early Flicker prodává na svém e-shopu za 14,90 eura. Obchod lze najít na adrese http://pickapop.fr/.

Dojde na DDoS útok?

Anonymous oznámili, že server shodí a že 99 procent těchto aktivit neskončí, dokud Early Flicker registraci nezruší a veřejně se neomluví.

Jednou z možných forem "trestu" může být DDoS útok. V takovém případě by hackeři připojili botnet (síť infikovaných počítačů) v jeden čas na stránku obchodu. Web by tuto aktivitu neustál, buď by následně zpomalil, případně rovnou spadl. Zatím však bez problémů funguje.

Prodejce potvrdil, že na tričkách prodávají skutečně logo Anonymous, zároveň ale nemá pocit, že by porušil nějaká pravidla, protože značka předtím ve Francii nikomu nepatřila. "Jakožto profesionál mám povinnost zkontrolovat, zda znázornění není již zaregistrované, což jsem poslušně provedl," sdělil ve svém prohlášení vedoucí obchodu. Vzhledem k tomu, že provozuje pouze malý web a trička prodává za pakatel, podle něj nemůže být řeč o tom, že by chtěl na svém byznysu vydělat.

Zobrazení osoby v obleku, z něhož jí místo hlavy trčí otazník, se stalo symbolem hackerské skupiny od jejího samého začátku. Kromě toho členové rádi vystupují v maskách Guye Fawkese z filmu V jako Vendeta. V těch se ukázali i ve svém výhružném videu.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy