ACTA zvoní v Unii hrana, europarlamentem zní další Ne

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
21. 6. 2012 16:47
Klíčový výbor nedoporučil, aby poslanci smlouvu v červenci schválili. Ti se tím budou řídit
Hlasování v Evropském parlamentu.
Hlasování v Evropském parlamentu. | Foto: Reuters

Brusel - Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod nedoporučil pokračovat v ratifikaci kontroverzní mezinárodní smlouvy proti padělatelství (ACTA).

Novináře o tom informoval zpravodaj EP pro tuto smlouvu David Martin. Již čtvrtý výbor tak vyslovil stejný názor.

Právě výbor pro mezinárodní obchod má ovšem v otázce schvalování mezinárodního paktu klíčové slovo.

"Vítám výsledek dnešního (čtvrtečního) hlasování. Jsem potěšen, že komise vzala na vědomí problémy, které jsem pojmenoval ve své zprávě, a vyhověla mému doporučení odmítnout ACTA," uvedl Martin.

Proti smlouvě se v hlasování vyslovilo 19 členů výboru pro mezinárodní obchod, 12 jich hlasovalo pro ratifikaci kontraktu.

Petice podepsaly miliony Evropanů

Evropský parlament bude o smlouvě hlasovat v červenci. Poslanci se ale při svém rozhodování budou řídit doporučením výboru.

Europoslanci zároveň projednali petice proti ACTA, které v průběhu posledních měsíců sepsali občané po celé Evropské unii. Největší petice obsahuje téměř 2,8 milionu podpisů, uvedl informační web Evropského parlamentu.

Odpor proti smlouvě byl nejsilnější na počátku roku, kdy se proti ní v Unii konaly masivní demonstrace. Do ulic tehdy vyšly tisíce převážně mladých lidí.

Odpůrcům smlouvy vadí zejména skutečnost, že podle nich silně naruší svobodu na internetu a volný přístup k informacím. Smlouva je podle nich napsána pro velké distributorské společnosti, které jejím prostřednictvím chtějí chránit své finanční zájmy.

Podle zastánců smlouva ACTA zamezí počítačovému pirátství, nelegálnímu kopírování či přílivu padělaného zboží na evropské trhy.

 

Právě se děje

Další zprávy