Pozor na vir Flame, varuje Microsoft uživatele Windows

ČTK ČTK
4. 6. 2012 20:56
Škodlivý program prý roky špehoval Írán a Izrael
Foto: Kaspersky.com

Washington - Americká společnost Microsoft varovala uživatele svého operačního systému Windows, že se jejich počítače mohou stát obětí viru Flame.

Škodlivý program, který dokáže tajně stahovat informace a zřejmě byl nasazen proti Íránu, využívá dříve neobjevenou chybu v zabezpečení Windows k tomu, aby se neodhalen usadil v počítači.

Zástupce softwarové společnosti Mike Reavey uvedl, že virus dokázal přesvědčit Windows, že je certifikovaným programem od Microsoftu.

Ravey také varoval, že by se hackeři nyní mohli pokusit zkopírovat část zdrojového kódu viru, aby vytvořili vlastní programy pro proniknutí do počítačů vybavených Windows.

Microsoft už oznámil, že vydal aktualizaci softwaru, která by měla chybu využívanou virem Flame odstranit.

(text pokračuje pod obrázkem)

Foto: Kaspersky.com

Na Flame upozornila minulý týden ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle níž byl software patrně aktivní od března 2010. Běžné antiviry nebyly vůbec s to jej zaznamenat.

Program dokáže odcizit cenné informace, včetně obsahu a údajů o zacílených systémech, uložených souborů nebo audiokonverzací. Podle západních médií byl Flame určen k napadání íránského ministerstva ropného průmyslu a počítačové sítě jeho ropných terminálů.

--------------------------------------------------------------------------------

Nezapomínejte na antivir.

 

Právě se děje

Další zprávy