Apple před soudem: Pouze jsme zlomili monopol Amazonu

Tereza Holanová Tereza Holanová
19. 4. 2012 12:32
Technologický gigant vystoupil proti obvinění, že s vydavateli úmyslně zvýšil ceny e-knih
Foto: Shutterstock

Washington - Apple se brání proti žalobě amerického ministerstva spravedlnosti. To se s technologickým gigantem soudí kvůli tomu, že nastavil příliš vysokou cenu elektronických knih, pod kterou je výrobci následně nesměli prodávat.

Výrobce iPadu musí nyní prokázat, že se na cenách s každým z nakladatelů domlouval individuálně. V takovém případě by dohody byly podle amerických odborníků na hospodářskou soutěž zákonné. Ministerstvo je ale zatím přesvědčené, že mezi Applem a nakladateli vznikl kartel.

Právník Applu nařčení, že se společnost s vydavateli kvůli vysokým cenám v roce 2010 spolčila, ostře popírá.

"Obvinění ministerstva jednoduše není pravda. Tím, že jsme začali prodávat e-knihy, jsme podpořili inovaci a konkurenci a narušili dosavadní dominanci Amazonu," stojí v prohlášení skupiny. Právě s Amazonem měl totiž Apple pomocí vyšších cen bojovat.

Vstup Applu podpořil konkurenci

S tím, že by měl výrobce čteček Kindle dříve monopol, nesouhlasí například jeden z komentátorů na serveru PCWorld. "Amazon pouze zvládl nastavit ceny elektronických knih tak, aby na tom vydavatel vydělal a aby byla tato částka zároveň přijatelná pro čtenáře," píše ve svém pondělním sloupku.

Podle analytika Michaela Norrise ale Amazon prodával publikace pod cenou - jako největší internetový prodejce si to mohl dovolit.

Norris není jediný, kdo se proti obvinění Applu postavil. Kritici současného procesu argumentují hlavně tím, že před nástupem konkurenta Amazon ovládal 90 procent trhu s e-knihami. Později jeho podíl klesl na 60 procent.

"Přechod na duopol nastolil rovnováhu mezi vydavateli a obchodníky. Ačkoliv byl původní prodej e-knih za 9,99 dolaru vynikajícím marketingovým tahem, který umožnil rozvoj celé elektronické literatury, nikdo z nás nemůže posoudit, zda byla i tato cena férová," píše americký profesor Alexander Chernev.

Ten také zdůrazňuje, že trh s elektronickými publikacemi se nadále rozvíjí a ještě "nedozrál".  Nelze tudíž říci, zda byla navýšená cena Applu konečnou. Vzhledem k tomu, že je ale poptávka po e-knihách elastická (s klesající cenou roste spotřeba), je pravděpodobné, že by k postupnému zlevnění došlo v každém případě.

 

Právě se děje

Další zprávy