Smlouvu ACTA má ještě posoudit Ústavní soud

ČTK ČTK
10. 4. 2012 15:02
Vláda dohodu ACTA podepsala, kvůli následným protestům ale ratifikační proces pozastavila
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Kontroverzní smlouvu proti padělatelství (ACTA) by před její případnou ratifikací měl posoudit Ústavní soud.

Myslí si to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který o této dohodě jednal i se zástupci České pirátské strany.

Vláda sice připojila podpis pod dohodu ACTA, ovšem kvůli následným protestům ratifikační proces pozastavila s tím, že chce analýzu jejích dopadů.

Dokument vyvolal mezinárodní vlnu odporu. Kritici dohodě vyčítají, že omezí svobodné prostředí internetu.

Odpůrci požadují odstoupení od smlouvy

Kuba připomněl, že dohodu ACTA nyní posuzuje evropský soudní dvůr, a pokud by došlo na její ratifikaci v Česku, tak ministerstvo bude trvat na tom, aby smlouva byla v rámci schvalování předložena Ústavnímu soudu.

Ten by poté rozhodl, zda je dohoda v souladu s legislativou a neohrožuje svobody jednotlivce. Kuba dodal, že podle ministerské analýzy neznamená smlouva ACTA pro český právní řád nic nového.

"Analýza ukázala, že všechna ustanovení, která ACTA v tuto chvíli obsahuje, již jsou v českém právním řádu na ochranu duševního vlastnictví obsažena," upozornil Kuba.

Smlouva podle něj ale nebyla projednávána dostatečně veřejně. "Některé její mezifáze, které se dostávaly na veřejnost, v sobě obsahovaly nepřijatelné zásahy do soukromí uživatelů internetu. To je kritika, která je velmi oprávněná," podotkl Kuba.

Se smlouvou ACTA nesouhlasí pirátské strany, protože podle nich omezí svobodu na internetu. Odpůrci proto požadují odstoupení od smlouvy ACTA a zastavení ratifikačního procesu.

Kritici: ACTA je v rozporu s Evropskou chartou lidských práv

"ACTA je v rozporu s Evropskou chartou lidských práv. A není to jen stanovisko pirátů. Neslučitelnost konstatuje analýza odborníků z Metropolitní univerzity v Londýně a Oxfordské univerzity vypracovaná na žádost europoslanců. Toto potvrzuje stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů," uvedl Jakub Michálek.

Jako zástupce České pirátské strany se v úterý zúčastnil jednání s ministrem Kubou.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů.

Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.

 

Právě se děje

Další zprávy