PlayStation 4 zakáže hry z druhé ruky

Adam Fiala
10. 4. 2012 5:02
Herní konzole od Sony chce podpořit prodej her standardní cestou
Foto: Aktuálně.cz, PCGAMESHARDWARE.DE

V letošním roce uvedla společnost Sony kapesní konzoli s názvem PlayStation Vita a měla s ní úspěch u recenzentů. V příštím roce by měla vydat novou verzi své klasické stolní konzole, jejíž poslední verze nese označení PlayStation 3. Jestli se však dohady o omezení použitých her stanou zkušeností, nelibě to ponese hráčská komunita.

Útrum s herním second-handem pro PlayStation

A ta musí v souvislosti s konzolí PlayStation vystát nejeden průšvih. Hackerské útoky na PlayStation způsobily odcizení informací o online kontech uživatelů PS Network.  Přitom se objevují snahy o legalizaci jailbraku. Sony se to nelíbí a není se čemu divit, když se podaří například prolomit ochranu u komerčně významného produktu jako je Battlefield 3.

Uživatelům se zase nelíbili nové podmínky používání PlayStation 3, v nichž se vzdávají práva kolektivně žalovat Sony. V rámci uvedení PlayStation 4 by pak fungovala ochrana systému, kvůli které by konzole nespustila hry z druhé ruky.

Nové hry pro PS4 se zablokují v rámci jednoho účtu

Společnost se uchyluje k takovému přístupu z finančních důvodů. Prodej použitých her nemají společnosti pod kontrolou a opětovné zhodnocení herního titulu jim tak nepřináší žádný zisk. Ten plyne pouze z prvního prodeje. Je to jako kdyby nakladatel chtěl, aby při opětovném prodání knihy z naší sbírky šla část zisku jemu.

Při hraní se zakoupená hra nebo titul stažený přes PlayStation Network by se tak musela propojit přes tuto online službu s unikátním hráčským kontem. Posléze už nebude hra znovu použitelná jinde. Krom toho nová konzole, o které se hovoří pod krycím názvem Orbis, nebude podporovat starší tituly, určené tedy pro PS3.

 

Právě se děje

Další zprávy