Malování pro smartphony si stáhlo už 50 milionů lidí

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 4. 2012 15:55
Cílem aplikace je namalovat obrázek podle zadání a doufat, že jej spoluhráč pozná
Foto: The Huffington Post

Praha - Namalovat obrázek a uhodnout, co vytvořil soupeř. To po vás chce momentálně nejstahovanější hra pro chytré telefony. Za prvních padesát dní si ji pořídilo 50 milionů uživatelů. Informovala o tom společnost Zynga, která aplikaci Draw Something (Nakresli něco) před týdnem koupila.

Do telefonu s operačním systémem Android lze hru momentálně stáhnout za 0,99 dolaru, tedy za necelých dvacet korun. Totéž platí pro obchody, které využívají majitelé iPhonů se softwarem iOS Apple. Hru lze v obou případech stáhnout i zdarma, následně se v ní ovšem objevuje reklama.

Malujete žábu nebo Madonnu

V online hře je možné měřit své síly s přáteli z Facebooku nebo s náhodnými uživateli. Cílem je nakreslit prstem na dotykový displej určitou věc (třeba žábu, jablko nebo papírového draka), uživatel si může vždy zvolit ze tří různých obtížností. U té nejvyšší tvůrci hry očekávají, že soutěžící zvládne zobrazit třeba Madonnu, MacBook nebo ohňostroj.

Protihráč má pak vždy za úkol uhodnout, co na svém displeji vidí.

Pokud obrázek uhodne nebo zvládne naopak vytvořit takový, že jej partner pozná, získává zlaté mince. Ty slouží na různá vylepšení, například na nákup dalších barev (základní sada obsahuje pouze červenou, černou, žlutou a modrou).

"Ve špičce vzniká více než tři tisíce obrázků za sekundu," uvádí tvůrci hry. Dohromady uživatelé namalovali přes šest miliard obrázků.

Chybí soutěžní prvek

Jak ale jeden z redaktorů listu Business Insider varuje, aplikaci hrozí, že časem uživatele omrzí.

"Buďme upřímní, hra nejde nijak příliš do hloubky. Po chvíli zjistíte, že se vám objevují znovu a znovu stejná témata," vysvětluje, proč hru ze svého iPadu již smazal.

Nevýhodou může být také, že nakreslení obrázku zabere nejdéle několik minut, hře nepomáhá ani možnost podvádět (k obrázku lze rovnou dopsat, o co se jedná). Kromě sběru mincí navíc hráč nemá žádnou motivaci, aplikaci chybí prvek soupeření a možnosti někam se posunout.

Průměrné hodnocení od uživatelů, kteří hru stáhli v prodejně aplikací pro Android, činí 3,8 bodu z pěti. Z celkem 11 371 uživatelů, kteří Draw Something oznámkovali, jich udělilo plný počet přes 4 800.

Hru Draw Something vyvinula malá americká společnost Omgpop. Tu v březnu převzala Zinga, která má na kontě například hru Farmville. Za nákup zaplatila přes 200 milionů dolarů.

Draw Something přitom není první aplikací, kterou její autor představil. Od roku 2009 uvedl Omgpop na trh už 35 her, žádná z nich ale nebyla natolik úspěšná. "Je to podobný případ jako Angry Birds, což je vůbec nejoblíbenější hra na chytrých telefonech. Její tvůrce předtím vymyslel 51 jiných her," komentuje BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy