Našla všechny ženy v okolí. Ruská aplikace musí skončit

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 4. 2012 20:00
Služba Girls Around Me spojila veřejné informace z Facebooku a Foursquare
Foto: Cult of Mac

Praha - Aplikace, která vám ukáže všechny ženy v okolí, musí několik měsíců poté, co byla spuštěna, skončit. Ruský vývojář i-Free ji odstranil, neboť jej zavalila řada stížností.

Jak informuje BBC, funkce "Girls Around Me" (tedy Dívky okolo mne) ukazovala uživatelům všechny ženy, které v jeho blízkosti používaly službu Foursquare. Ta umožňuje zaregistrovaným lidem sdílet informace o tom, kde se nacházejí.

Kromě Foursquare tahala ruská aplikace data také ze sociální sítě Facebook - odtud si brala profilové fotografie jednotlivých žen. Ve výsledku si tak uživatel "Girls Around Me" mohl zobrazit Google mapu, která mu ukazovala fotky žen, které se poblíž vyskytují.

Pokud si daná slečna nebo paní na Facebooku dostatečně nezabezpečila soukromí, tak náhodní zájemci navíc zjistili, zda je zadaná, nebo si mohli číst její statusy.

"Kliknete na fotku a objeví se vám profil. Můžete jí dokonce poslat zprávu. Pokud má zveřejněné rodné město, školu nebo narozeniny, nabízí se vám řada témat k zahájení konverzace," komentuje server ITworld.

Uživatelé si nehlídají soukromí

Vývojář i-Free označil negativní reakci na "Girls Around Me" za závažné nedorozumění. "Služba nevyužívala žádné údaje, které by nebyly veřejné. Odhalovala pouze ta data, která uživatelé s ostatními sdílejí," stojí v prohlášení, které společnost e-mailem zaslala deníku The Wall Street Journal.

Britský bloger John Brownlee označil funkci za ukázkový příklad, na kterém by se všichni, kdo působí na sociálních sítích, měli naučit starat se o své soukromí.

Technicky vzato se aplikace totiž do ničího soukromí nevloupala - pouze ukázala, co lidé veřejně sdílejí. To potvrzuje také Brownlee, který věnoval koncem března službě rozsáhlý článek.

"Vývojáři ve skutečnosti neudělali nic špatného. Jasně, na první pohled to vypadá jako ideální lákadlo pro stalkery a potenciální násilníky, ale vše, co Girls Around Me ve skutečnosti udělala, je, že použila veřejná data z Google Maps, Facebooku a Foursquare a spojila je dohromady," uvádí Brownlee na serveru Cult of Mac.

Pokud dojde ke zneužití informací, může za to tedy hlavně nevědomost, lenost nebo lhostejnost uživatelů, píše bloger.

Chystáme novinky, slibuje vývojář

Služba Girls Around Me i za krátkou dobu existence získala své mužské příznivce. Podle informací i-Free si ji z online obchodu iTunes App Store stáhlo přes 70 tisíc osob.

Ruský vývojář zároveň uvedl, že už pracuje na další verzi. Ta má zobrazovat pouze osoby, které se zalogují na veřejných místech, a měla by být navíc dostupná i pro operační systém Android.

Podle BBC ale zatím není úplně jasné, jak bude vylepšená služba fungovat - Foursquare už jí totiž přístup ke svým datům zablokoval.

 

Právě se děje

Další zprávy