Nejznámější vězeň internetu smí být zase online

Datarama
2. 4. 2012 10:38
Soud povolil zakladateli Megauploadu připojovat se k internetu
Kim Schmitz a jeho kolegové u soudu na Novém Zélandu
Kim Schmitz a jeho kolegové u soudu na Novém Zélandu | Foto: Reuters

Kim Dotcom smí zase brouzdat na internetu, ale nejen to. Nejznámější internetový vězeň může třeba i plavat.

Zakladatel serveru megaupload.com Kim Schmitz (přezdívka Kim Dotcom) dostal soudní svolení připojovat se online. V lednu byl sice zatčen na Novém Zélandu a poté vězněn v domácím vězení, ale součástí verdiktu byl i zákaz jakkoliv se pokusit přiblížit k internetu.

To už neplatí. Soudce Schmitzovi za "příkladné" chování zmírnil podmínky trestu. Povolil mu nejen připojovat se k internetu, ale také jít si jednou denně zaplavat, dvakrát týdně odjet do aucklandského studia nahrávat hudbu a jednou týdně se setkat s kolegy z Megauploadu.

Soudní pojednání, které rozhodne o Dotcomově případném vydání ze země, je naplánováno na srpen. O vydání usilují Spojené státy.

Server megaupload.com podle amerických úřadů sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 milionů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání.

 

Právě se děje

Další zprávy