Nokia Lumia 900 jen za 100 dolarů. Brali byste ji?

ČTK ČTK
27. 3. 2012 9:15
Americký operátor nabídl nečekaně dobrou cenu

New York - Americký mobilní operátor AT&T začne v dubnu nabízet nový smartphone Nokia Lumia 900 s operačním systémem Windows Phone od společnosti Microsoft. Pokud si jej zájemce objedná a zároveň podepíše s operátorem smlouvu o poskytování služeb na dva roky, telefon jej přijde pouze na 100 dolarů (méně než 1900 Kč).

V Česku operátoři nabídnou Lumii 900 také nejspíáš v dubnu, ale ceny dosud nejsou známé.

Pro AT&T to bude první smartphone od Nokie, který bude fungovat se systémem Windows Phone. Finská Nokia už dříve uvedla, že spolupráce s Microsoftem jí má pomoci snížit náskok konkurence. Tou je pro Nokii hlavně americký Apple a jihokorejský Samsung.

Na americkém trhu má přitom Nokia co dohánět; její dosavadní smartphony totiž používaly pouze vlastní operační systém Symbian, který Američany nezaujal. Nokia tak se svými smartphony v USA prakticky začíná a bude se snažit získat alespoň část trhu.

AT&T, což je druhý největší mobilní operátor v USA, začne smartphone Lumia 900 prodávat 8. dubna. Firma nabídku avizovala už v lednu, zatím ale neuváděla, kdy přesně bude možné si telefon koupit.

Vedle nové Nokie nabídne AT&T ještě další telefon s operačním systémem Windows Phone, a to Titan II od tchajwanské společnosti HTC. Cenu telefonu operátor stanovil na 200 dolarů (asi 3700 Kč). Oba přístroje mohou využít novou širokopásmovou síť LTE, která umožňuje rychlejší přenos dat.

Jeden model Nokie s operačním systémem Windows Phone už v USA nabízí operátor T-Mobile USA. Pro Microsoft je partnerství s Nokií šancí, jak se dostat na trh smartphonů. Nad tímto trhem teď mají nadvládu dvě americké společnosti, a to Apple a Google. Zatímco Apple má svůj vlastní operační systém, Google vyvinul operační systém Android. Ten používají i jiní výrobci smartphonů a jeho obliba je nyní na vzestupu.

Operační systém Windows Phone používají i další telefony, nejdou ale na odbyt tak dobře jako telefony se softwarem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy