Nový iPad a fámy, které se nepotvrdily

Adam Fiala
20. 3. 2012 7:38
Nový tablet Applu přijde v pátek. Čeho se na něm nakonec nedočkáme?
Kromě toho nový iPad podporuje diktování textu, a to v angličtině, němčině, francouzštině a japonštině. ,,Místo psaní klepněte na ikonu mikrofonu na klávesnici a iPad začne naslouchat tomu, co řeknete. Po klepnutí na tlačítko Hotovo převede vaše slova na text," uvádí zástupci Applu. Diktovat lze zprávy, vlastní poznámky nebo text hledaný na internetu.
Kromě toho nový iPad podporuje diktování textu, a to v angličtině, němčině, francouzštině a japonštině. ,,Místo psaní klepněte na ikonu mikrofonu na klávesnici a iPad začne naslouchat tomu, co řeknete. Po klepnutí na tlačítko Hotovo převede vaše slova na text," uvádí zástupci Applu. Diktovat lze zprávy, vlastní poznámky nebo text hledaný na internetu. | Foto: Reuters

V zahraničí už začal prodej nového iPadu, který tento pátek zavítá i do českých obchodů. Potvrdilo se hlavně to, že Apple přichystal další tablet, disponuje neobvyklou hustotou pixelů, podporou sítí 4G i Bluetooth 4.0. Některé věci, které se očekávaly, však postrádá. Možná to nakonec byly jen fámy nedočkavých novinářů, možná si Apple něco šetří na příští generaci přenosných přístrojů. Nový iPad totiž můžeme brát jako vylepšenou verzi starších modelů a ne jako další vývojový článek. Apple se totiž neměl ani k tomu, aby svůj nový přístroj označil třeba jako iPad 3.

Nový iPad si uchoval velikost, co bude s mini iPadem?

Ochuzeni se můžeme cítit v oblasti hardwaru i softwaru. Ne úplně podstatnou věcí je váha, respektive tloušťka. Fyzické rozměry přístroje se staly snadným lákadlem, kterým výrobci jako Samsung a jiní prezentovali nové tablety. Vzhledem k tomu, že se Apple musel poprat s kvalitním displejem a výkonnějším procesorem i grafickou jednotkou, aniž by utrpěla výdrž baterie, nemohl jít s váhou a rozměry dolů.

Mnoho kreativity neprojevil ani v designu, který si zachovává stejný vzhled jako předchůdci. Očekáván byl také příchod další generace procesoru - A6. Zatímco iPhone 4S využil služeb upravené verze A5 z iPadu 2, mohl nový iPad přijít se šestkou. Ale stejně jako nás společnost překvapila tím, že namísto iPhonu 5 uvedla iPhone 4S, i zde použila raději procesor A5X. Hovořilo se také o tom, že výrobci součástek dostali zadány menší rozměry. O iPadu v menší, přibližně sedmipalcové verzi nepadlo ani slovo. Třeba přijde na podzim.

Nový iPad nepomůže, nemá Siri

Podobně jako schází šestá generace procesoru, byl Apple opatrný i v operačním systému. Nový iPad běží na iOS 5.1 a na šestku si ještě počkáme. Kdo měl pak problém s úložným prostorem tabletu, a to i tehdy, kdy si pořídil největší s 64 GB, ten se i tentokrát může cítit trochu omezen. Verze se 128 GB se zatím nechystá. Smysluplně ale půjde využít iCloud.

Nakonec jsme byli také ochuzeni o nejžhavější novinku applovských vývojářů, kterou uvedli na iPhonu 4S. Asistenční program Siri, byl navržen speciálně pro tento typ smartphonu, přestože během minulých měsíců řada programátorsky zdatných jedinců usilovala o jeho spuštění na starších typech jako iPhone 3GS. Na novém iPadu jej nenaleznete, přestože by osobní asistentka Siri našla uplatnění.

 

Právě se děje

Další zprávy