Konec Windows Mobile, Microsoft se loučí se systémem

Adam Fiala
16. 3. 2012 5:18
V květnu skončí podpora aplikací pracujících s operačním systémem Windows Mobile

Na světě se najdou majitelé mobilních přístrojů s operačním systémem Windows Mobile. Pro ně znamená gesto od Microsoftu jediné, z oficiálního Marketplace si už na své smartphony nic nestáhnou. Společnost došla k jasnému závěru, že nadcházející doba bude patřit systému Windows Phone a tomu se musí uzpůsobit. Skomírající existenci systému tak odpojí od přístrojů, které ji částečně drží při životě.

Marketplace bez Windows Mobile

Marketplace zavře své dveře pro Windows Mobile devátého května. Neznamená to, že pak přestane systém fungovat, chytré telefony poběží dál, nainstalované aplikace také a další materiál půjde nadále sehnat přes servery třetích stran. Oficiální zdroj ale vyschne. Tento operační systém sice společnost používala od roku 2003, těžko si získal popularitu v době rozmachu smartphonů, neboť se příliš držel zavedených postupů ze stolních počítačů a neakcentoval specifické vlastnosti přenosných přístrojů. Marketplace pro Mobile pak byl v provozu od roku 2009.

Windows Phone by mohl zlepšit postavení Microsoftu

Microsoftu se s aktuálním operačním systémem Windows Phone daří nabírat sílu v odvětví smartphonů, kde si nevěděl příliš rady a nebyl proaktivní. Telefony vytvořené ve spolupráci s finskou firmou Nokia Lumia 800 či Nokia Lumia 710 jsou důkazem toho, že se poučil. Chystají se další telefony této řady, navíc Microsoft snížil nároky na produkci smartphonů s Windows Phone, a tak se otevřel dalším výrobcům telefonů.

Nadcházející operační systém Windows 8 by pak mohl znamenat další razantní změnu. Verzi Windows 8 pro počítače si můžete vyzkoušet už dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy