Nový iPad je tu: Tak jemný display ještě tablety neměly

David Slížek
7. 3. 2012 20:20
Firma Apple podle očekávání představila novou generaci tabletu iPad
Nový iPad
Nový iPad | Foto: Apple

Spekulace, které internetem vířily v předchozích týdnech, se vyplnily - firma Apple představila novou generaci tabletu iPad.

"Všichni se ptali, kdo přijde s produktem, který bude lepší než iPad 2. Už se ptát nemusíte - jsme to my," uvedl nový tablet šéf firmy Tim Cook.

Přístroj, který vývojáři nakonec nazvali prostě iPad, se pyšní diplayem s rozlišením 2048 x 1536 (3,1 milionů pixelů), největším, jaké kdy jaký tablet měl.

Pro srovnání: v HD rozlišení 1920 x 1080 (1080p) se na obrazovku vejde přibližně o milion pixelů méně.

Čtyři jádra

Tablet pohání dvoujádrový procesor A5X se čtyřmi grafickými jádry, který má být podle Apple dvakrát rychlejší než konkurenčí chip Tegra 3. Na nezávislá srovnání výkonu si ovšem ještě musíme počkat.

Nový iPad
Nový iPad | Foto: Reuters

Nový iPad má zadní kameru s rozlišením 5 megapixelů a s podporou rozeznávání obličeje, která je schopná nahrávat video v HD kvalitě 1080p a má softwarový stabilizátor obrazu.

Apple iPad vybavil také funkcí pro rozpoznávání mluvené řeči při diktování - zatím ovšem jen pro angličtinu, francouzštinu, němčinu a japonštinu.

Navzdory spekulacím má tablet stále hardwarové tlačítko Home a ponechá si i stejný systémový konektor, jako jeho předchůdce.

4G sítě

Další novinkou je podpora připojení k internetu prostřednictvím 4G LTE sítí s teoretickou rychlostí až 73 Mbps. V České republice bychom se jich mohli dočkat už v příštím roce.

Slibná má být i výdrž baterie - až 10 hodin v běžných podmínkách, nebo 9 hodin připojení na 4G síti.

Nový iPad
Nový iPad | Foto: Apple

V USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Německu Švýcarsku a Japonsku se začne prodávat od 16. března za cenu 499 dolarů za wi-fi verzi s 16 GB paměti, 599 dolarů za 32 GB a 699 dolarů za 64 GB variantu. Za 4G připojení si zákazník připlatí (629, 729 a 829 dolarů).

V České republice by se zájemci měli dočkat v druhé vlně, která má být spuštěna koncem března.

Po uvedení nového iPadu se bude dnešní iPad 2 prodávat za výrazně nižší cenu: model s 16 GB paměti zlevní na 399 dolarů (to je sleva o 100 dolarů).

Nový iPad
Nový iPad | Foto: Apple

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy