Facebook byl nedostupný, uživatelé se na něj nedostali

David Slížek
7. 3. 2012 9:00
Na web Facebooku se asi hodinu a půl nemohli dostat i lidé v České republice
Facebook down
Facebook down | Foto: Datarama

Edit (9:00): Aktualizovali jsme o informaci, že stránky Facebooku jsou opět dostupné.

Stránky sociální sítě Facebook byly od brzkého rána pro řadu lidí nedostupné.

Velkému množství uživatelů nejen v ČR se zobrazovala jen obrazovka s chybovou hláškou. Z webů zmizela také tlačítka To se mi líbí (Like) nebo facebookové diskuse.

Chyba se podle dostupných informací objevila kolem 7:30 ráno a přibližně v 9:00 se na web Facebook.com opět šlo přihlásit. Část uživatelů ale dál může mít s dostupností Facebooku problémy.

Na mikroblogovací službě Twitter si pod hashtagem #facebookdown na výpadek stěžovaly tisíce uživatelů také z Francie, Německa, Velké Británie a dalších evropských zemí. Jak velkého počtu lidí se výpadek dotkl, ale není jasné.

Podle serveru ZDNet se problémy objevily i mimo Evropu - hlásili je uživatelé i z Egypta, Jižní Afriky nebo Pákistánu.

Chyba v DNS

Příčiny nedostupnosti jsou zatím nejasné. Mohlo jít o výpadek serverů Facebooku, ale pravděpodobnější je chyba v záznamech DNS, které - zjednodušeně řečeno - počítačům překládají slovní názvy serverů do číselných IP adres.

Této variantě odpovídá také chybová hláška, kterou zobrazoval například prohlížeč Google Chrome:

"Server na adrese www.facebook.com nelze najít, protože se nezdařilo vyhledání DNS. DNS je webová služba, která převádí název webové stránky na její internetovou adresu. Nejčastější příčinou této chyby je chybějící připojení k internetu nebo nesprávná konfigurace sítě. Může být také způsobena tím, že server DNS neodpovídá, nebo že prohlížeči Google Chrome brání v přístupu k síti brána firewall."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy