S Mozillou si mobilní aplikaci otevřete všude

Adam Fiala
5. 3. 2012 1:05
Android, iOS nebo Symbian, Mozilla nabízí prostor pro aplikace, které otevřete kdekoli
Foto: Aktuálně.cz

Aplikace na mobilní telefony nestačí naprogramovat jenom jednou. Na trhu se smartphony totiž nevládne monopol, tudíž si uživatel může vybrat minimálně mezi iOSem a Androidem, k mání je i BlackBerry a Windows Phone. A producenti aplikací pak mají několikerou práci, aby svůj produkt nabídli na každý operační systém. S tím by mohl být konec.

Novinka z MWC 2012

Mozilla na Mobile World Congress přišla s unikátním projektem pro Mozilla Marketplace a platformou Mozilla Web Apps. Vývojáři aplikací se nyní mohou do systému přihlásit a produkovat software, který nebude závislý na konkrétním přístroji či mobilní aplikaci. Celý proces by se tak značně zjednodušil. Získat by mohli i uživatelé, kteří často musí čekat, kdy se úspěšná aplikace pro jednu platformu objeví i na druhé.

Zájem o Firefox klesá, pomůže si Mozilla?

Mozilla k tomuto záměru využije to, v čem uspěla - internetový prohlížeč. Při tvorbě aplikací by měli autoři používat kódy HTML, CSS a JavaScript. Koncem roku by se Mozilla Marketplace měl otevřít i zákazníkům, do té doby se tam nastřádá dostatečné množství aplikací a vývojáři je budou moct nabídnout od prvního dne otevření.

Mozilla Web Apps budou navíc podporovat poslední standardy W3C a nabídnou nový identifikační systém, čímž se uživatel dostane do pozice kontroly nad svým obsahem. Mozilla tak aktualizuje své portfolio. V poslední době totiž zájem o kdysi unikátní prohlížeč Firefox padá.

 

Právě se děje

Další zprávy