Google plánuje vlastní kabelovku, už požádal o licenci

LP Fish
23. 2. 2012 14:30
Google v Kansas City rozjíždí vysokorychlostní internet na vlastní síti. Požádal však i o licenci na videoslužby. Vznikne první Google TV?
Foto: Aktuálně.cz

Google chce pro obyvatele asi dvoumilionového Kansas City připravit na vlastní síti Google Fiber balíček vysokorychlostního internetu spolu s videoslužbami typu kabelová televize.

Pokud mu na to úřady dají licenci, chce vlastní vysílání rozjet během několika měsíců. Vzniká tak zřejmě první skutečná Google TV. Placená a streamovaná.

Stokrát rychleji, než obvykle

O licenci na videoslužby požádal Google úřady podle listu Kansas City Star už minulý týden.

O tom, že má firma zájem o poskytování placených televizních služeb, se ale mluví už od loňského listopadu, kdy společnost ve Wall Street Journalu prozradila, že vede rozhovory s manažery mediálních společností jako jsou Disney, Warner Bros a Discovery o distribuci jejich autorského obsahu.

Největší město státu Missouri bylo pro televizní premiéru zvoleno kvůli tomu, že je výchozím bodem projektu vysokorychlostního internetu Googlu, založeného na vlastní síti optických vláken.

Google na této síti slibuje až stokrát rychlejší připojení, než je dosavadní americký standard, tedy až 1 Gbps. Při startu projektu Google tvrdil, že nechce budovat celonárodní americkou síť.

Pokud úřady licenci Googlu udělí, bude na vlastní síti konkurovat gigantům televizní zábavy jako je například společnost Time Warner Cable.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy