Čína začala zabavovat iPady, spor s Applem dál sílí

ČTK David Slížek, ČTK
16. 2. 2012 13:55
Ohrozí spor o značku iPad dodávky tabletů do celého světa?
Foto: Reuters

Spor mezi firmou Apple a čínskou společností Shenzhen Proview Technology kvůli vlastnictví značky iPad v Číně se stupňuje.

Čínské úřady už začaly obchodníkům v některých městech iPady zabavovat.

Podle listu China Business News byly tablety zabaveny ve městech Čeng-čou a Čching-tao, už dříve úřady zasáhly i ve městech Š'-ťia-čuang a Sü-čou. A můžou přibýt další - Proview podle svých slov požádala o zabavování iPadů ve více než 40 městech.

Čínská firma tento týden také pohrozila, že požádá celní úřad, aby zastavil dovoz a vývoz iPadů ze země. To by mohlo ohrozit celosvětový prodej, protože tablety se vyrábějí v Číně.

Vyrovnání za dluhy

Podle čínských médií má firma Proview vysoké dluhy. Pozorovatelé se tak domnívají, že potřebuje vysoké urovnání, aby mohla uspokojit věřitele.

"Obrátili jsme se na Apple prostřednictvím našich zástupců kvůli urovnání, ale doposud jsme od nich neobdrželi žádnou odpověď," uvedl právník Proview Sie Siang-chuej.

Odmítl ale uvést, kolik Proview žádá.

Jméno za milion

Shenzen Proview si registrovala jméno iPad v Číně v roce 2001. Apple práva na jméno odkoupil od tchajwanské dceřiné firmy Proview Taipei, která si jméno registrovala v několika zemích na počátku roku 2000.

Čínská firma teď ale tvrdí, že práva na název iPad v pevninské Číně vlastní stále ona.

Čínský soud v prosinci zamítl stížnost Applu, který tvrdil, že Shenzhen Proview porušuje jeho práva. Soud v Hong Kongu se loni naopak postavil na stranu Applu.

Soud rozhodl, že čínská firma není vázána dohodou, v rámci které Proview Taipei převedl na Apple obchodní značku iPad za 35 000 liber (více než jeden milion Kč).

Apple se proti tomu odvolal. Proview pak v lednu podala stížnost kvůli porušování své ochranné známky.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy