Jak odhalit falešný profil na Facebooku?

Adam Fiala
14. 2. 2012 5:37
Nejčastějším falešným profilem na Facebooku bývá žena s kupou přátel bez updatu statusu
Foto: Repro Aktuálně.cz

Internet je pro anonymitu jako stvořený. Za udržení tohoto statusu bojují všichni, kteří se bouří proti ACTA nebo v Americe SOPA. Stejné pravidlo zdánlivě neplatí pro sociální sítě (možná proto Anonymous vyhrožují útokem na Facebook tak často). Ty stojí na otištění vlastního osobního života do profilu Facebooku. Tuto domněnku posiluje zavedení aplikace Moje historie. Přesto se i zde najdou falešníci a stojí za to umět je rozeznat.

Aby se k nám dostal virus

Řada nepravých profilů tvářících se jako skuteční uživatelé a toužící stát se vašimi přáteli má jeden základní cíl. Šířit viry a spamy. Bezpečnostní firma Barracuda Network zveřejnila výsledky svého šetření, které přinášejí základní profil falešné osoby. Až bude příště někdo cizí žádat na Facebooku o přátelství, budete lépe připraveni. Především mužská populace.

Pozor na bisexuální ženy

Z devadesáti sedmi procent totiž falešný profil uvádí ženské pohlaví. Co do orientace se hlásí k bisexualitě, je to desetinásobně pravděpodobnější než v reálu. Tyto profily samozřejmě stojí na masovém rozšíření. Na rozdíl od pravých lidí mají šest krát víc přátel, v průměru tedy 726 přátel oproti 130 u skutečných osob. Taky má výrazně vyšší tendenci tagovat fotografie, a to až stokrát častěji. Facebook toho o uživatelích ví dost, tohle možná ne.

 

Právě se děje

Další zprávy