Budoucnost stahování i televize může mít jméno Tribler

Jan Kovalík
9. 2. 2012 18:00
Delftská univerzita přináší naději pro notorické stahovače i televizní stanice
Foto: Tribler.org

Koordinovaný zátah FBI proti sdílecímu serveru Megaupload způsobil na internetu malé zemětřesení. Řada známých i neznámých úložišť i bittorrentových hledačů promazala své archivy nebo rovnou ohlásila ukončení činnosti.

Rychlé stahování a sdílení dat ale nepálí jen stahovače filmů a podvodníky, kteří na nich vydělávají. Protokol BitTorrent, který se za poslední dekádu stal nejpopulárnějším protokolem pro sdílení dat, dnes pro distribuci většího množství dat používají i firmy jako Microsoft. A televizní stanice testují jeho využití jako distribučního kanálu svého obsahu.

Bez prostředníka

Nadějí pro notorické stahovače i televize může být aplikace Tribler, kterou už šestým rokem vyvíjí tým vývojářů při Delft University of Technology v Holandsku. Tribler je založen na protokolu BitTorrent, obejde se ale bez centrálního hledače (trackeru - pozn. red.) a sdílení souborů tak může probíhat pouze mezi lidmi zapojenými v síti.

Vyloučení centrálních uzlů, pomocí kterých uživatelé obsah na internetu hledá, tak z Tribleru dělá téměř nezničitelnou síť. "Jediná možnost, jak vypnout Tribler, je vypnout celý internet," svěřil se serveru TorrentFreak šéf vývojářů Tribleru, profesor Johan Pouwelse.

Fakt, že se Tribler obejde bez trackerů a stahuje kusy souborů přímo z počítačů uživatelů, také eliminuje prostředníky, kteří většinou na celém sdílecím procesu vydělávali. Tribler má navíc fungovat na systému sociálních sítí, který umožní obsah hledat podle uživatelských profilů.

Zatím jedinou nevýhodou Tribleru je malý počet uživatelů, kteří jsou do sítě zapojení. To se ovšem může rychle změnit, zvláště v době post-megauploadové, kdy panika na internetu nutí správce i uživatele úložišť přemýšlet o jiných způsobech stahování.

Evropská TV budoucnosti

Velké naděje vkládají do Tribleru také evropské televizní stanice. Na jeho algoritmech totiž stojí projekt P2P-Next, do kterého například Evropská unie investovala již 15 milionů eur. Do výzkumného konsoricia jsou zapojeny i firmy, vědecké instituce a média. Mezi jinými BBC, Pioneer nebo Technical Research Center of Finland.

P2P-Next by měla vysílatelům obsahu dovolit decentralizovanou distribuci velkého množství dat milionům uživatelů. To by vyřešilo hlavní problém současného vysílacího schématu, ve kterém vysílatel přenáší data z centrálního zdroje k milionům diváků ve stejný čas.

Sledování televize se přitom pomalu odklání od lineárního (masového) modelu, který je charakterizován dopředu daným programem, který v určený čas diváci masově sledují a směřuje k individuální konzumaci obsahu, přizpůsobenému časovým potřebám diváka.

P2P-Next by tak měl uživateli umožnit rychle stáhnout žádaný obsah, který Tribler umí přehrávat už během stahování. Co do rychlosti Tribler těží z výhod klasického BitTorrentu, takže čím populárnější a žádanější obsah je, tím rychleji se stahuje.

Zda se Tribleru podaří naléze uživatele, ukáže čas. BitTorrent to dokázal velmi rychle a dnes je bez přehánění nazýván aplikací, která změnila Hollywood.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy