Uloz.to se mění, hudbu má začít uživatelům prodávat

Jan Kovalík
7. 2. 2012 17:05
Vyjednávání mezi Uloz.to a IFPI se chýlí k závěru. Server pro sdílení dat nabídne hudbu legálně k prodeji.

Na konci ledna avizovali majitelé úložiště Uloz.to na svém blogu změny designu svého webu a slíbili uživatelům, že se v roce 2012 mohou těšit na "nové funkce a soutěže".

Podle neoficiálních informací se ale zdá, že některé novinky uživatele Ulož.to příliš nepotěší.

Alespoň ne ty, kteří na server míří za účelem stahování pirátských hudebních nahrávek.

Legální hudba

Server Uloz.to by totiž měl nově umožňovat stahovat hudbu legálně a za peníze. Potvrzují to informace české pobočky Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI, která server koncem loňského roku hrozbami žalobou dotlačila k vyjednávání.

"20. února by mělo Uloz.to přijít s finálním kompromisním návrhem," řekla Dataramě šéfka IFPI Petra Žikovská.

Podrobnosti o tom, jak přesně by měla služba fungovat, zatím ani jedna ze stran zveřejňovat nechce.

Snad jen s jednou výjimku: cena za hudbu na Uloz.to by měla být podobná částkám, za které ji nakladatelé nabízejí ve svém on-line hudebním systému MusicJet.

Jak mazat pirátský obsah

Podle Žikovské by se licenční model Uloz.to mohl podobat hudebnímu serveru Deezer, který podobně jako MusicJet umožňuje on-line hledat a poslouchat hudbu, respektive nabízí její prodej odkazem na Amazon či iTunes.

Jestli je součástí vyjednávání přímá integrace MusicJetu do Uloz.to ale Žikovská odmítla Dataramě potvrdit.

Otázkou také zůstává, jak se Uloz.to postará o to, aby z úložiště skutečně zmizela pirátská hudba. Jeden z majitelů serveru Jan Karabina Dataramě už před časem potvrdil, že automatizovaný vyhledávací systém, jako má třeba YouTube, je pro Uloz.to příliš drahý.

Podle dostupných informací zřejmě server pouze posílí současné mechanismy na vyhledávání a mazání pirátského obsahu. Jak napsal server iHned.cz, ve hře je například zpřístupnění nástroje pro vyhledávání a mazání souborů na serveru přímo majitelům práv.

Tajná strategie

Změny na Uloz.to se zřejmě dotknou zatím jen hudby. Jak to bude s filmy, hrami a komerčním softwarem? "To je otázka na někoho jiného. My řešíme pouze porušování autorského zákona u hudebních nahrávek," říká Žikovská.

Česká protipirátská unie, která zastupuje zájmy filmových studií, ale s datovými úložišti zatím nejedná.

"S Uloz.to nevyjednáváme. Není o čem. Jde nám o to, aby všechna úložiště přestala porušovat autorská práva," říká šéfka ČPU Markéta Prchalová.

Její organizace prý má proti šíření pirátského obsahu vlastní metody. "Realizujeme svoji vlastní strategii, kterou nebudeme zveřejňovat, a slavíme s ní dílčí úspěchy," říká Prchalová. Konkrétní výsledky uvést odmítla.

Letmým pohledem na nejpopulárnější česká úložiště lze zjistit, že tajná strategie ČPU zdejším filmovým pirátům přiliš vrásek na čele nedělá.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy