Smartphony může nabíjet světlo z OLED displeje

Adam Fiala
25. 1. 2012 9:17
Zbytkové světlo z displejů OLED by se dalo využít pro nabíjení telefonů, tvrdí výzkumník Arman Ahnood
Solární elektrárna na stadionu ve Funafuti
Solární elektrárna na stadionu ve Funafuti | Foto: E8

Věčný souboj s baterií nezná konce. Technologie se zlepšují, ale schopnosti baterií tomu neodpovídají. Stačí vzpomenout na problematické vybíjení iPhonu 4S. Baterii spasila aktualizace softwaru, ovšem jen částečně. Pak měla problém Nokia Lumia a srovnávací testy tabletů (vyjma iPadu, Asusu či velkého Galaxy Tabu), dopadají nevalně. Londýnský výzkumník Arman Ahnood přišel s malým řešením.

Plýtvání s OLED

Využít v něm chce články solárních panelů, které by implantoval do chytrých telefonů s displejem typu OLED. Solární články by ovšem nebyly na povrchu, aby zachycovaly sluneční záři. Naopak by byly skryté uvnitř přístroje, za panelem obrazovky a kolem něj. Podle výzkumů směřuje do venkovního prostoru jen 36 procent světla produkovaného OLED displejem. Solární články by ho mohly zachycovat a zpětně vracet do telefonu jako malý zdroj energie.

Samsung snižuje energetickou náročnost

Smartphone by tak byl trošku soběstačný, ovšem základní matematické znalosti každému dosvědčí, že tento nápad není úplně bez chybičky. Při velikosti obrazovky 3,7 palce by systém získal asi pět miliwattů energie navíc, což není nijak moc. Ale každý krok vedoucí ke zlepšení baterie a šetření - třeba i světlem z displeje, stojí za to.

Na letošní rok chystá změny i Samsung. Pokouší se zásadně omezit spotřebu přijímačů bezdrátového internetového připojení jako Wi-Fi a LTE.

 

Právě se děje

Další zprávy