Zaútočí Anonymous na Facebook? Otázky a odpovědi

David Slížek
27. 1. 2012 12:40
Hacktivisté z Anonymous útok na Facebook popírají. Proč podobná akce nedává smysl?
Foto: Anonymous

"Začala internetová válka mezi Anonymous, lidmi a vládou Spojených států amerických," oznámil ve videu na Youtube modulovaný hlas a jako další cíl této bitvy určuje sociální síť Facebook.

Má se Facebook opravdu obávat, že v sobotu 28. ledna padne za oběť útoku Anonymous? Vypadá to, že stejně jako v případě předchozí hrozby, ani tentokrát žádný útok neproběhne. Proč?

Podobná varování tady už byla

Zpráva o chystaném útoku Anonymous na Facebook už tady byla - naposledy měl Facebook padnout na protest proti zneužívání osobních dat uživatelů v sobotu 5. listopadu. A nic se nestalo.

Sobota je pro útok nejhorším možným dnem

Pokud byste už chtěli zaútočit na Facebook, udělejte to ve čtvrtek nebo v neděli večer. Právě v těchto dnech je podle řady výzkumů na sociální síti největší povoz. Naopak sobota je z hlediska návštěvnosti nejslabší. Nemůžete tedy příliš počítat s tím, že sílu vašeho DDoS ataku znásobí uživatelé, kteří se přijdou podívat, jak se vám povedl.

"Sestřelit" Facebook je technicky náročné

Anonymous "útočí" na servery metodou tzv. DDoS. Ta zjednodušeně řečeno funguje tak, jako by v jednu chvíli na server přišlo mnoho lidí, kteří by navíc pořád mačkali F5 - server pak nával nevydrží a "spadne". Anonymous to samozřejmě dělají sofistikovaněji: F5 za ně "mačkají" servery a speciální programy, které si může do počítače (na vlastní riziko) stáhnout jakýkoli uživatel, který se chce k "útoku" připojit. Většina běžných webů se proti podobnému návalu návštěvníků nechrání - je to zbytečné a příliš drahé.

Infrastruktura Facebooku je ale stavěná na provoz stamilionů uživatelů na celém světě. Pokud by tedy Anonymous chtěli Facebook DDoS útokem vyřadit z provozu, potřebovali by k tomu obrovskou výpočetní sílu a podporu milionů uživatelů.

Útok na Facebook nedává smysl

Síla Anonymous není v tom, že by napadené weby nějak poškozovali, ale spíš ve zviditelnění určitého problému. Internet teď žije odporem proti americkým zákonům SOPA a PIPA a podpisu evropské dohody ACTA. A v obou případech stojí Facebook na stejné straně barikády jako Anonymous. Proč by tedy hacktivisté právě teď na tuto sociální síť útočili?

Anonymous útok sami popřeli

Sami Anonymous zprávu o útoku výslovně popřeli na twitterovém účtu AnonOps, který se jim připisuje. Samozřejmě se dá namítnout, že může jít jen o kouřovou clonu, ta by ale odporovala metodám, které hacktivisté dosud používali. Ono je to s Anonymous vůbec těžké - vydávat se za ně může prakticky kdokoli. A mimochodem, původní video, ve kterém údajní Anonymous o útoku informovali, už z YouTube zmizelo.

Kdyby Facebook přece jen padl...

Ano, přestože je útok Anonymous na Facebook vysoce nepravděpodobný, nic není nemožné. Třeba kdyby hacktivisté propadli vlastní důležitosti a chtěli by demonstrovat svou sílu. Vymyslet si můžete i řadu konspiračních teorií - na Facebook zaútočí americká vláda, která to na Anonymous svede, aby je zdiskreditovala. A nebo si Facebook shodí servery sám a využije to pro marketing. Fantazii se meze nekladou. Spíš je dobré položit si otázku: I kdyby byl Facebook několik hodin mimo provoz, mělo by to na váš život fatální dopad?

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy