Poslední šance pro BlackBerry, firma RIM vyměnila šéfy

David Slížek
23. 1. 2012 10:05
Dosavadní šéfové Mike Lazaridis a Jim Balsillie po tlaku investorů odstoupili z čela společnosti. Je to první rozumná věc, kterou v poslední době udělali, říkají analytici.
Foto: Blackberry

Kanadská firma RIM, která vyrábí telefony BlackBerry a tablety PlayBook, vyměnila vedení. Dosavadní šéfové Mike Lazaridis a Jim Balsillie po tlaku investorů odstoupili z čela společnosti.

Novým šéfem se stal Thorsten Heins, který se v managementu firmy pohybuje od roku 2007. Stojí před ním těžký úkol: jak zastavit ústup smartphonů BlackBerry ze slávy.

Nové telefony ještě letos

"Je to první pozitivní věc, kterou za dlouhé měsíce udělali," komentoval změnu v RIM pro Reuters analytik Ed Snyder. Osobě nového šéfa, který poslední čtyři roky s oběma ex-šéfy úzce spolupracoval, ale příliš nevěří: "Mám pocit, že jde jen o loutkovou výměnu," dodává Snyder.

Nový šéf Heins zatím ze svých plánů odhalil jen to, že se teď chce soustředit na prodej zařízení s dotykovým displayem postavených na systému BlackBerry 7 a připravit na únor slíbený softwarový update tabletu PlayBook.

Především ale chce soustředit síly na nové smartphony BlackBerry 10, které chce firma odhalit v průběhu roku.

Soupeření s iPhonem a Androidem

Lazaridis a Balsillie stáli v čele firmy skoro dvacet let. Z malé firmy založené v roce 1985 vybudovali globálního obra s tržbami přes 20 miliard dolarů ročně.

Jejich smartphony, které uměly kromě telefonování a posílání zpráv přijímat i e-maily, se zejména v USA staly velmi populární.

V posledních letech ale RIM nedokázala soupeřit s nástupem nových smartphnonů - iPhone od Apple a celé řady zařízení na operačním systému Android od Google. Akcie firmy v posledních osmi letech nezadržitelně klesaly.

Média v poslední době často spekulovala o konci firmy nebo o jejím prodeji.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy