Recenzent Fuka řekl čtenářům o peníze, vybral 50 tisíc

LP Fish
20. 12. 2011 16:50
Filmový blog FFFilm získal v prosinci od čtenářů skoro 50 000 korun. Pravidelné "dary" čtenářů jsou však u jiných českých elektronických médiích o řád nižší.
Foto: Aktuálně.cz

Myslíte že jsou Češi ochotní platit za elektronická média? Za některá zřejmě ano.

Osobitý filmový blog FFFilm publicisty, překladatele a programátora Františka Fuky zdá se na webu přežije právě díky finanční podpoře, které se mu dostalo od internetových čtenářů.

Fukův úspěch docela nabourává zažitou představu o nutnosti inzerce na internetu.

Individuální sponzoring

Na konci listopadu zveřejnil František Fuka na FFFilm blog, kde mimo jiné napsal: "Nutkání 'o tom musím napsat na FFFilm' se stane méně intenzivnějším, než bylo doposud. Z toho prostého důvodu, že FFFilm mi nevydělává ani korunu a že s mými (odvážím se tvrdit, že nezanedbatelnými) internetovými zkušenostmi nevidím způsob, jak ho signifikantním způsobem monetizovat."

Po naléhání přátel ale nakonec čtenářům stránky nabídl individuální sponzoring, aby zjistil, zda se mu čas strávení psaním filmových recenzí přece jen nevyplatí.

Nabídl možnost platby na bankovní i na paypalový účet, stejně jako platbu do Bitcoinové peněženky a platbu pomocí zcela nové služby Flattr.

Britské listy vyberou méně

Fuka sám příliš nevěřil, že získá hodě peněz: "Nejde o to, abyste mě ohromili nějakou úžasnou částkou za prvních pár dní, ale o to, abych se mohl dejme tomu po dvou měsících podívat a říct si: OK, za FFFilm dostávám X peněz měsíčně," napsal.

Částka vybraná za prosinec ale dosáhla skoro 50 000 korun, což se dá považovat na českém internetu za velký úspěch. A fanoušci FFFilmu píší oslavné blogy.

FFFilm není jediným českým médiem, které se snaží spoléhat na financování z dobrovolných darů od čtenářů.

Podobnou cestou už delší dobu jde také politický magazín Britské listy. Podle dostupných údajů jsou ale jeho průměrné měsíční příjmy mnohem nižší.

Je však otázkou, zda speciální a osobitý styl psaní o filmu či jiných specializovaných zálibách nebude motivovat k platbám víc, než psaní o společenských a politických tématech.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy