Špiónský Carrier IQ nepoužíváme, říkají čeští operátoři

David Slížek, Jan Kovalík
6. 12. 2011 10:10
Na desítkách milionů smartphonů je bez vědomí majitelů nainstalován program od firmy Carrier IQ, který monitoruje, co telefon dělá. A nikdo přesně neví, jak se získanými daty nakládá.
Foto: Ludvík Hradilek

Americkým skandálem kolem špiónské aplikace Carrier IQ, kterou v telefonech s OS Android (omezeně také u iOS) objevil expert Trevor Echart, se začínají zabývat i některé evropské úřady na ochranu osobních údajů.

V České republice je ale klid. A místní mobilní operátoři ujišťují: nic podobného nepoužíváme a do telefonů našich zákazníků neinstalujeme.

Program, který ví všecho?

Software údajně umí monitorovat prakticky všechny činnosti telefonu: ví, jaké klávesy uživatel stiskl, jaké poslal SMS, zná data o poloze telefonu a ví, jaké stránky si prohlížel na webu.

Objevily se už ale hlasy, které jeho schopnosti zpochybňují. Podle vývojáře Dana Rosenberga, citovaného serverem CNET, například software umí zaznamenávat vytočená čísla, ale ne už číst texty nebo zaznamenávat adresy webů. 

Pokud vás zajímají podrobnosti, velmi zajímavá je v tomto směru tato analýza serveru Geek.com.

Bez vědomí uživatele

Aplikace byla původně vytvořena pro potřeby operátorů a výrobců telefonů, aby měli informace o tom, jak zákazníci přístroje používají, a mohli je vylepšovat.

Tím argumentuje i firma Carrier IQ, která software vyrábí: program podle ní posílá anonymní data o používání telefonu operátorům pouze v okamžiku, kdy uživatel zavolá na zákaznickou linku s tím, že má nějaký problém.

Rozsahem svých možností ale zřejmě překračuje rozumné limity. V telefonech navíc byl nainstalován bez vědomí uživatelů a dodnes není jasné, co přesně s nasbíranými daty dělá. V budoucnu by navíc opravdu mohl monitorovat téměř cokoli.

Kde všude je

Podle serveru PC World se software údajně vyskytuje na nejméně 140 milionech přístrojích. Jsou mezi nimi přístroje s OS Android a software se našel i v systému iOS - podle firmy Apple je ale v iOS 5 neaktivní a bude brzy odstraněn.

Firmy RIM (vyrábějící přístroje BlackBerry), Microsoft (telefony na Windows Phone) i Nokia instalování softwaru popřely. Objevily se ale informace, že se například do smartphonů BlackBerry software v USA instaloval operátor T-Mobile.

Tip: Podívejte se na video s demonstrací schopností Carrier IQ, které zveřejnil Trevor Echart (v angličtině):

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čeští uživatelé mimo ohrožení

Čeští mobilní operátoři tvrdí, že Carrier IQ, ani jiné podobné aplikace do telefonů svých zákazníků neinstalují.

"Službu Carrier IQ nepoužíváme, do telefonu žádnou aplikaci podobného typu neinstalujeme a ani jsme se v minulosti nesetkali s tím, ze by aplikace byla bez našeho souhlasu v telefonech předinstalovaná," řekla Dataramě Blanka Vokounová z Telefónicy O2.

Stejná odpověď přišla i od T-Mobilu: "V naší síti aplikaci Carrier IQ, ani žádný podobný diagnostický nástroj nepoužíváme," říká mluvčí Martina Kemrová.

Ani český Vodafone Carrier IQ nevyužívá: "Skupina Vodafone celosvětově využívá pro měření sledování kvality funkcí sítě jinou platformu. Tento systém umožňuje vyhodnocovat úspěšnost a kvalitu hovorů a datových služeb. Používáme i další metody dohledu nad funkcí sítě - regionální dohledová centra, či měření sítě v terénu," dodala zástupkyně tiskového mluvčího Alžběta Houzarová.

Mám Carrier IQ i já?

Pokud slovům operátorů nevěříte, můžete si svůj smartphone na přítomnost softwaru od Carrier IQ otestovat sami.

Pro telefony s OS Android existuje aplikace Voodoo Carrier IQ detector vývojáře Francoisa Simonda, která zjistí, zda váš přístroj Carrier IQ obsahuje.

O panice mezi uživateli mluví i to, že jen za první tři dny si ji z Android Marketu stáhlo přes 200 tisíc lidí.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy