O2 mělo problémy, uživatelé se nedostali na řadu webů

David Slížek
22. 11. 2011 8:15
Několik hodin byly nedostupné také servery Centrum Holdings, vydavatele Aktuálně.cz
Foto: Reuters

Poskytovatel internetového připojení O2 se v pondělní večer několik hodin potýkal s technickými problémy.

Řada jeho zákazníků se nemohla dostat na některé české weby. Postiženy byly také servery firmy Centrum Holdings, která provozuje portál Centrum.cz a je rovněž vydavatelem online deníku Aktuálně.cz.

Problémy se podařilo vyřešit až kolem 5:00 ráno, v současné době už by měly být servery znovu dostupné.

Podle vyjádření O2 byla chyba na připojení k NIX (centru, které propojuje sítě jednotlivých poskytovatelů připojení - pozn. redakce). Firma odklonila provoz přes jiný uzel NIX a během úterka bude dál pátrat po příčinách výpadku.

Problém na routerech

Uživatelé se v noci snažili u providera zjistit, co se děje. "Když máte problém na páteřních routerech, díky čemuž nejde od cca 20h spoustě zákazníků O2 spousta stránek (centrum.cz, CSFD.cz atd.), je problém to napsat alespoň tady na FB nebo na Twitter, aby to měl člověk z první ruky a nemusel restartovat router a pomalu "rozebirat pocitac", aby se nakonec o vašich problémech dočetl někde jinde?" rozčiloval se jeden z nich na facebookové stránce O2.

"Pořád mi to nejde. Stejný problém mám i u prvnizpravy.cz. Ostatní weby mi jedou bez problémů," stěžoval si v pondělí v noci na Twitteru další z postižených uživatelů.

Další ze čtenářů Aktuálně.cz na Google+ zveřejnil e-mail, který dostal od hostingové firmy:

"Telefónica O2 o problému ví. Telefonicky jsme se u jejich dohledového centra informovali a byli jsme ujištěni, že na řešení problému pracují již od 20.00 hod a že se jedná o globálnější problém na jejich páteřních routerech," stálo ve vyjádření.

Příčiny problémů se snažili v noci najít jak technici O2, tak i specialisté Centra. Dlouho však nebylo jasné, v čem je konkrétně problém.

Našim čtenářům se za případné komplikace omlouváme. O vývoji situace jsme průběžně informovali v tomto článku i na Facebooku, Google+ či Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy