Nejčastější jméno českého Facebooku? Martin Novák

LP Fish
15. 11. 2011 13:25
Češi mají na Facebooku již přes 3 miliony profilů, mnohdy duplicitních i falešných
Foto: Repro Aktuálně.cz

Český Facebook má skoro 3,5 milionu účtů a nejvíc žije ve čtvrtek, kdy na něm nejvíce publikují i správci stránek.

Opatrnější jsou na něm muži - častěji než ženy si totiž své profily schovávají.

Zajímavá fakta přináší nová studie agentury H1 Česko v sociálních sítích 2011 (ke stažení zde).

Na Facebooku se švindluje

Facebook podle průzkumu registruje prostřednictvím svého reklamního rozhraní 3 miliony 430 tisíc českých profilů.

Porovnáním s údaji Českého statistického úřadu o počtu obyvatel v jednotlivých věkových kategoriích však studie zjistila, že zejména ve věkové skupině 14 - 21 má mnoho lidí zřejmě dva i více profilů. A to i přesto, že to pravidla Facebooku nedovolují.

Data ke studii Česko na sociálních sítích výzkumníci sesbírali z 2 470 000 veřejných účtů a stránek. Z údajů vyplývá, že žen je na českém Facebooku o 150 000 víc než mužů (pokud ovšem můžeme věřit, že lidé v tomto směru uvádějí pravdivou informaci). 

Čtyři procenta uživatelů pak své pohlaví vůbec neudávají. Opatrných uživatelů, kteří si své profily uzavřeli před neznámými návštěvníky, je mezi českými muži 55 % a mezi ženami 47 %.

Nejběžnějším příjmením na Facebooku jsou Novákovi, Novotní a Svobodovi. Co se týče křestních jmen, vyhrává Martin, Petr a Jana, uvádí studie.

Facebook jako televize

Doba, kterou Češi tráví na Facebooku, nápadně připomíná čas, ve kterém se minulé generace potkávaly v obývacím pokoji u televize. Největší aktivita nastává po 18:00 a končí s 22:00.

Facebookové stránky naopak publikují především přes den, v průběhu běžné pracovní doby, a míjejí se tak s dobou největší aktivity uživatelů.

Češi na svých zdech publikují především odkazy na stránky mimo Facebook. Odkazy tvoří 58 % sdíleného obsahu. Statusy, které neobsahují nic jiného než text, tvoří 17 %. Fotky nebo videa tvoří 10 % a komentáře 14,5 % obsahu českého Facebooku.

Twitter: 90 nových účtů denně

Český a slovenský Twitter má podle studie v současné době 79 000 účtů. V letošním roce se přitom přidala téměř třetina (32 %) existujících účtů. Denně se na Twitteru objeví okolo 90 nových účtů z Česka nebo Slovenska.

Řada z nich je ale v podstatě mrtvých - více než 9000 účtů totiž nikoho nesleduje a nemají ani žádné následovníky. Skoro polovina (48 %) účtů pak má do 5 followerů a 93 % účtů jich má maximálně sto.

Pouze 250 účtů československého Twitteru přitáhlo pozornost více než 1 500 followerů.

Obsah Twitteru tvoří 500 účtů

Skoro polovinu (49 %) všech českých tweetů obsahu píše 500 nejaktivnějších účtů. I mezi nimi jsou však velké rozdíly.

Nejaktivnějším účtem jsou roboticko-informační @zpravy, které průměrně publikují 1650 tweetů denně. Naopak asi 30 000 uživatelů vypublikovalo dosud maximálně 5 tweetů.

Nejsledovanějším twitterovým účtem, který uvádí lokalitu Česká republika, je anglicky psaný fanouškovský účet Justina Biebera @awwbieber se 119 000 followery.

Následuje ho opět mezinárodně pojatý účet @weluvbrazil, který patří dvojici modelek českého původu z brazilské reality show Tchecas do Brazil se 117 000 followery.

Úspěšné jsou také v angličtině psané účty sportovců, jako je český cyklista Roman Kreuziger (@Roman86_K) či slovenská tenistka Dominika Cibulková (@Cibulkova). Firemním účtem s největším počtem (přes 28 000) followerů je @avast_antivirus, nejvíc si však lidé píší o účtu @vodafone_cz.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy