Twitter musí vydat data lidí spojených s Wikileaks

LP Fish
11. 11. 2011 15:20
Soudce amerického federálního soudu O'Grady nařídil vydat IP adresy z účtů tří potenciálních spolupracovníků Wikileaks. Zároveň zamítl jejich žádost, aby vláda musela říct, proč je chce.

Ve čtvrtek rozhodl federální soudce Jim O'Grady z Okresního soudu v Alexandrii ve státu Virginia, že Twitter musí vydat údaje o účtech tří lidí, podezřelých ze styků s aktivistickým serverem Wikileaks.

Twitter postižené o zájmu vládní úřadů o jejich údaje informoval už na začátku tohoto roku.

Jde o počítačového experta Jacoba Applebauma, nizozemského občana Ropa Gonggrijp a poslankyně islandského parlamentu Birgitty Jonsdottir.

Právo na soukromí…

Případ je v USA vnímán jako problematický z toho důvodu, že vláda (konkrétně ministerstvo spravedlnosti) vyžadovala informace - například IP adresu prozrazující, odkud se uživatel připojil - bez soudního povolení. Místo toho použila zákon o uložených informacích z roku 1994.

Žadatelé o soudní ochranu namítali, že jejich IP adresy by měly být považovány za soukromé informace a že žádost o tyto informace je příliš široká a nesouvisí se samotnými Wikileaks.

…ani náhodou

Soudce však nesouhlasil a argumentoval, že když se dotyční přihlásili k účtu, museli si být vědomi toho, že jejich informace nemusí zůstat utajeny.

"Žadatelé věděli nebo měli vědět, že jejich IP adresy jsou na Twitteru zaznamenávány, takže museli snížit očekávání míry soukromí, minimálně s ohledem na jimi podepsané Podmínky používání a ochrany soukromí," napsal O´Grady.

Soud také zamítl návrh trojice o odtajnění důvodu, proč vláda tyto informace požaduje.

"Jde o ten druh dne, kdy ztrácíte důvěru v soudní systém," komentoval výrok soudu jeden z postižených Jacob Applebaum pro NYTimes.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy