Vlády stále víc chtějí mazat obsah z webu, hlásí Google

LP Fish
29. 10. 2011 11:00
Google zveřejnil, kolik žádostí o data uživatelů k němu v prvním půlroce podali vládní úředníci z celého světa. Rekordmany v počtu žádostí jsou USA. Brazílie zase vede v počtu žádostí o stažení obsahu.

Vyšetřovací orgány USA tlačily na Google, aby z YouTube stáhl videa, na kterých byla zaznamenána policejní brutalita. Pololetní Zpráva o transparentnosti, kterou tento technologický gigant vydal, navíc ukazuje na 70 procentní meziroční nárůst podobných žádostí na stažení obsahu.

Čísla zveřejněné ve zprávě ukazují na vzrůstající snahu o cenzurování internetu.

Nejvíc odstraňuje Brazílie, nejvíc špehuje USA

Největším žadatelem o odstranění je Brazílie, následovaná Německem, USA a Jižní Koreou. Zpráva se však zabývá také žádostmi o vydání informací o uživatelích. Tento institut využívají především úřady Spojených států amerických.

Od ledna do června tohoto roku si vyžádaly informace o více než 11 000 amerických uživatelích služeb Googlu (jako je třeba Gmail, ale také YouTube).

To je skoro stejný počet jako je počet žádostí všech dalších 25 zemí, včetně Velké Británie a Ruska. Celkově požadovaly vlády z celého světa informace o 25 440 lidech.

Google volá po právních úpravách

Počet lidí, o kterých vlády informace požadují, Google zveřejnil letos poprvé. 

"Poprvé zveřejňujeme nejen počet žádostí o vydání uživatelských dat, ale také počet uživatelů, kterých se tyto žádosti týkají," napsala ke zprávě Guardianu Dorothy Chou z Google.

"Jsme přesvědčení, že tato detailní informace ukazuje, že je (v USA) třeba modernizovat právní předpisy o elektronických komunikacích, jako je zákon na ochranu soukromí, který upravuje přístup vlády k uživatelským informacím, a byl napsán před 25 lety, tedy dlouho předtím než normální člověk slyšel o emailu."

 

Právě se děje

Další zprávy