Lytro nejdřív fotí a potom ostří. Přišla fotorevoluce?

LP Fish
21. 10. 2011 6:20
Nový fotoaparát Lytro přichází s novým pojetím zpracovávání fotografií i revolučním designem. Prodávat se začne od začátku roku 2012, ale už teď to vypadá, že od základu změní způsob, jakým fotíme
Lytro
Lytro | Foto: Lytro.com

Na trh míří fotoaparát Lytro, který podle svých výrobců způsobí převrat v tom, jak dnes digitální fotografie pořizujeme. Vypadá spíš jako krasohled než fotoaparát, ovládá se jen dvěma tlačítky a nemusí se s ním ostřit, protože fotí vlastně ve 3D.

Tip: Jak Lytro vypadá? Podívejte se na snímky nového fotoaparátu v naší galerii!

Nový přístroj přichází s revoluční technologií light field fotografie (dá se zhruba přeložit jako "snímání světelných polí"), která umožňuje zachytit a datově uložit každý paprsek uvnitř zorného pole fotoaparátu. Tato technika přitom zaznamenává různé aspekty tohoto paprsku, tedy intenzitu, barvu, délku a postavení. Lytro tak v podstatě fotí 3D fotografie.

V praxi to znamená hlavně jednu velkou změnu: s Lytrem nemusíte ostřit - prostě zmáčknete spoušť a snímek doostříte až později. Můžete si přitom vybrat, co konkrétně má být na fotografii ostré. Uživatelsky velmi přítulný fotoaparát tak dovoluje třeba na večírcích doslova "střílet" jeden obrázek za druhým a přitom mít dobré fotky.

Dvě tlačítka stačí

Později můžete v počítači (software je ale zatím k dispozici jen pro platformu Apple) upravit jak celkové zaostření, tak perspektivu, ale také třeba nastavení formátu 2D nebo 3D. Fotoaparát podle výrobců nepotřebuje blesk, protože vzhledem k velké světelnosti objektivu umí dobře fotit i při slabším osvětlení.

Lytro se od klasického fotoaparátu liší už na první pohled. K ovládání přístroje jsou zapotřebí jen dvě tlačítka: jedno pro zapnutí přístroje a druhým je spoušť. Na povrchu hliníkového těla je už jen dotykový pásek pro ovládání osminásobného optického zoomu.

Výrobci v přístroji podle vlastních slov nahradili řadu mechanických částí klasických fotoaparátů softwarem. A vzhledem k tomu, že nepotřebuje ostřit, může uživatel začít fotit prakticky kdykoli, bez čekání.

Lytro se začne na trh dodávat v prvním čtvrtletí 2012, fotografové v USA ale už dostali možnost si přístroj předobjednat. Nejlevnější model s 8 GB pamětí se bude prodávat za 399 dolarů (asi 7 200 Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy