Policie zkouší předvídat zločiny, které se teprv stanou

LP Fish
16. 10. 2011 12:00
Policie v USA testuje na malém městě Santa Cruz speciální software, který dokáže předpovědět místo potencionálního zločinu. Vychází z teorie, že jeden zločin sebou nese větší pravděpodobnost zločinů následných.
Foto: Reuters

Americká policie testuje počítačový program, který předpovídá potenciální ohniska zločinu. Software zaznamenává místa předchozích zločinů a snaží se na jejich základě předpovědět pravděpodobnou oblast výskytu dalších trestných činů.

Pokud se program osvědčí, mohla by policie na jeho základě přesněji rozmisťovat hlídky, rychleji zasahovat a efektivněji zatýkat.

Zločin jako zemětřesení

Autorem programu je matematik George Mohler a jeho kolegové z univerzity Santa Clara v Kalifornii. Vychází ze zjištění, že k některým zločinům dochází podle předvídatelných vzorců. Pokud například v nějaké oblasti dojde k vloupání, lze očekávat, že v nejbližší době dojde k několika dalším.

V roce 2010 Mohlerův tým použil rovnice na předpovídání otřesů po zemětřesení k vytvoření programu, který podle zadání místa a času jednoho zločinu vygeneruje místa a časy možných následných zločinů.

Při testech na datech za období let 2004 a 2005 v Los Angeles byl program schopen předpovědět 25 procent trestných činů.

Výsledky mohou být zavádějící

První reálné testování teď probíhá v malém městě americkém městě Santa Cruz. V deseti oblastech zde zaznamenávají policisté do počítače data o třech typech zločinu: vloupání do nemovitosti, vloupání do auta a krádež auta. Podle nasbíraných dat pak program vyhodnocuje potenciální místo výskytu dalšího trestného činu.

"Pokud se program ukáže jako efektivní, dal by se používat i v jiných městech", řekl pro New Scientist antropolog Jeffrey Brantinghman, který na programu spolupracoval.

Podle vyjádření Chrise Calabrese z Americké unie občanských svobod však mohou být některé výsledky programu zavádějící. Vysoký počet zatčení v určitých čtvrtích je totiž označuje jako potenciální ohniska zločinu i přesto, že na jiných místech je kriminalita větší.

 

Právě se děje

Další zprávy