Protest Occupy Wall Street sílí na ulici i na síti

Jan Kovalík
2. 10. 2011 7:35
Tisíce lidí na dolním Manhattanu a internet se otřásá výbuchy twitterových bomb
Foto: ISIFA

New York - Policie zatkla asi 500 lidí, účastníků dlouhodobého protestu na Wall Street proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem. Demonstranti na několik hodin zablokovali Brooklynský most a způsobili značné problémy v dopravě.

Policisté vyzvali demonstranty, aby silnici opustili. Policejní mluvčí pak upřesnil, že někteří poslechli a vrátili se na chodník, ale ti, kteří se "chytili za ruce a zůstali na vozovce Brooklynského mostu, byli zatčeni".

Někteří z protestujících si ale tvrdili, že je policie vlákala na mostě do pasti. "Mysleli jsme, že nás jen provázejí, protože chtějí zajistit naši bezpečnost," řekl poté jeden z protestujících.

Policii trvalo několik hodin, než se podařilo všechny demonstranty z mostu dostat. Jeho zablokování způsobilo ve městě řadu dopravních komplikací.

Protestní akce Occupy Wall Street, které na dolním Manhattanu probíhají nepřetržitě od 17. září, nabírají na síle. Pátečního pochodu proti policejní brutalitě při minulých demonstracích se zúčastnilo několik tisíc lidí. Aktivisté efektivně využívají sociální sítě a protesty se rozšiřují do dalších amerických měst.

Při demonstracích na Wall Street během minulého týdne zasáhla newyorská policie několikrát proti demonstrantům velmi razantní silou. Internet zaplnila videa natočená mobilními telefony, která při některých zásazích policie zachycují nepřiměřené donucovací prostředky. Během demonstrací bylo zatčeno více než 80 lidí.

Policejní brutalita na videu

Virálního rozměru dosáhlo video, na kterém policie na ulici obkličuje demonstranty plastovým plotem. Jeden z policistů při zásahu pak nastříkal pepřový sprej do obličeje pasivně stojící a obklíčené ženy.

Po tomto incidentu se do protestů vložil hackerský kolektiv Anonymous a během jednoho dne našel a zveřejnil identitu zasahujícího policisty.

Po brutálním zásahu policie se protestům, začala věnovat středoproudová média a demonstranty přišel na Wall Street podpořit "dokumentarista" Michael Moore nebo herečka Susan Sarandon.

Páteční pochod, který navštívil rekordní počet lidí, se již nesl v klidné atmosféře. Protestů se účastnili i starší lidé. Guardian například zachytil skupinku žen ve žlutých zástěrách s nápisem "Babičky za mír". Uvolněnou náladu demonstrantů tentokrát opětovala i policie. Podle reportérů bylo znát, že organizovaně umožňuje lidem protestovat.

Radiohead na Wall Street

V pátek se mizi demonstranty rozšířila nepravdivá zpráva, že na místo přijedou demonstranty podpořit britští Radiohead. Fáma okamžitě zaplnila mikroblogovací síť Twitter.

S šířením informací o protestech pomáhají demonstrantům též hacktivisté Anonymous, kteří vytvořili speciální aplikaci URGE, pomocí které uklidňují potenciální násilí při protestech. Aplikace analyzuje aktuálně trendující výrazy na síti a na jejich základě rychle šíří výzvy k zachování mírových forem protestu.

K demonstrantům, kteří protestují proti nadměrné moci amerického finančního průmyslu a volají po zdanění bohatých, se poslední dobou připojují i členové místních odborů.

Kapitalismus, banky a chamtivost

"Jsem normální chlap. Mám práci a vše potřebné," sdělil Guardianu sociální pracovník Ben Yost (36): "Policejní brutalita není to nejdůležitější, proč tu jsem. Přišel jsem protestovat proti chamtivosti a za zdanění bohatých."

Ačkokliv pochod byl protestem proti policejní brutalitě, nápisy na tričkách a transparentech demonstrantů nejčastěji útočily na banky, kapitalismus a bohaté.

Za pomoci sociálních sítí se podobné protesty v menším měřítku rozšířily i do Bostonu, Denveru, Los Angeles a Washingtonu.

 

Právě se děje

Další zprávy