Amazon jde proti iPadu, odhalil nový tablet Kindle Fire

Jan Kovalík
29. 9. 2011 6:39
Firma představila i čtečku elektronických knih za 79 dolarů
Foto: Amazon

Při slavnostní akci v New Yorku dnes Amazon odhalil svůj tablet Kindle Fire, dotykovou verzi tradičního Kindlu a novou verzi čtečky za sympatických 79 dolarů.

Lesk dotykových displejů a blesky fotografů možná trochu upozadily další novinku Amazonu, internetový prohlížeč Silk, který v konkurenci s iPadem může sehrát důležitou roli.

Sedmipalcový tablet Kindle Fire se začne prodávat v polovině listopadu a bude stát 199 dolarů. Operační systém Android se zjednodušeným uživatelským rozhraním v něm rozpohybuje dvoujádrový procesor, tablet bude disponovat konektorem USB a WiFi konektivitou.

Paměť tabletu je pouhých 8 GB, ale "nekonečné" úložiště Amazon nabízí ve svém mraku Amazon Cloud, kde mohou uživatelé odkládat svá data a nakupovat nové knihy, ovšem také hudbu, filmy, hry a aplikace.

Dotkni se Kindlu

Druhou novinkou Amazonu je Kindle Touch, tedy čtečka s e-ink displejem, na který jsou čtenáři zvyklí ze starých Kindlů, chybí mu ale klávesnice, kterou nahradil dotykový displej. Tato čtečka, která zřejmě do budoucna nahradí současnou verzi Kindle DX, se bude prodávat za 139 dolarů. Pojme až 4 GB dat.

Poslední placka, kterou během slavnostní tiskovky šéf Amazonu Jeff Bezos představil, je čtečka Kindle bez klávesnice a bez dotykového displeje, ovšem za neskutečných 79 dolarů. Z této verze se mohou radovat jen zákazníci v USA, kde se dá reklamou dotovaná verze pořídit, Evropany přijde na stále velmi zajímavých 109 dolarů.

Ekosystém Amazon

Nejdůležitější z tria představených je samozřejmě Kindle Fire. Na první pohled je zřejmé, že nikoliv Samsung, ale Amazon přináší první vážnou konkurenci iPadu 2 od Apple. Nejde přitom příliš o hardwarové specifikace, důležité je, že Kindle Fire přichází na trh jako součást silného a funkčního ekosystému Amazon.

Jako zařízení, skrze které se uživatelé dostanou k obřím knihovnám Amazonu, ze kterých budou moci vybírat (rozuměj nakupovat) knihy, filmy, hry či aplikace. Řeč je přitom o zařízení, které je o 300 dolarů levnější než iPad 2. Ostatní tablety na trhu, které též mohou využívat on-line služby Amazonu, jsou minimálně stejně drahé nebo dražší než iPad 2.

Komfort rozhoduje

A jak dokázal Apple, většina lidí volí při nákupu zařízení, které jim zprostředkuje uživatelský komfort a nabídne širokou paletu obsahu. V digitálním obsahu je Amazon světovým favoritem, k vysoké úrovni uživatelského komfortu by pak Kindle Fire měl pomoci nový internetový prohlížeč Silk.

Ten má být výrazně rychlejší než konkurence. Postarat se o to má gigantická výpočetní síla Amazon Cloudu. Operace a počty, které jsou nutné pro zobrazování webových stránek Silk, řeší odděleně. Jen bezpodmínečně nutnou část zařídí samotný tablet, o většinu výpočtů se postarají výkonná datacentra Amazonu.

Jestli nově odhalené trio Amazonu zaboduje u zákazníků, bude jasné velmi brzy, Vánoce jsou za dveřmi a tablety jsou v kurzu.

 

Právě se děje

Další zprávy