EU vyšetřuje největší banky kvůli online platbám

LP Fish
27. 9. 2011 9:00
Komise pro hospodářskou soutěž EU vyšetřuje, zda koordinační a rozhodovací orgán evropského bankovního sektoru EPC neporušuje při vytváření standardů pro online platby práva těch, kdo nejsou jejími členy
Foto: Shutterstock

Antimonopolní orgány Evropské unie začaly vyšetřovat, zda Evropská rada pro platební styk - která zavádí standardy pro online platby v eurech - neblokuje vstup nových hráčů na tento trh. Vyšetřování probíhá na základě stížnosti. Komise pro hospodářskou soutěž však nesdělila, kdo stížnost podal.

Je to vedle vyšetřování Googlu další akce evropských regulačních orgánů, která má prověřit, zda funguje na internetu obchod v přirozených podmínkách a není při něm zneužíváno dominantní postavení některých hráčů.

V hledáčku největší banky

Evropská rada pro platební styk (EPC) je koordinační a rozhodující orgán evropského bankovního průmyslu, jehož členy jsou zástupci největších bank. Jde například o Deutsche Bank, HSBC, španělské BBVA a Banco Santander, britskou část Citigroup či Barclays Bank nebo italské Credit Agricole a Intesa Sanpaolo.

Už v červenci informoval šéf EPC Gerard Hartsink o tom, že si Komise pro hospodářskou soutěž vyžádala informace o spolupráci konkurenčních bank a institucí v oblasti předpisů a norem pro platební služby na internetu.

Standardy ano, ale spravedlivé

Komise má v úmyslu zjistit, zda standardizační proces v oblasti internetových plateb nebude nevhodně omezovat hospodářskou soutěž, například prostřednictvím vyloučení nově vstupujících a také platebních služeb, které nejsou napojené přímo na banky.

Viceprezident Komise pro hospodářskou soutěž EU Joaquín Almunia k tomu pro Reuters uvedl: "Využívání internetu v této oblasti se rychle zvyšuje, proto vítám práci EPC na bezpečném a účinném řešení pro online platby v celém jednotném platebním prostoru eura. Standardy v zásadě podporují interoperabilitu a konkurenci, musíme však zajistit, aby standardizační proces zbytečně neomezoval možnosti těch, kdo se na tvorbě standardů nepodílejí."

Tato možná omezení, pokud by byla zavedena, mohou podle komise poškodit obchodníky i uživatele na trhu s online platbami.


 

 

Právě se děje

Další zprávy