Zuckerberg oznámil novou etapu Facebooku

Jan Kovalík
22. 9. 2011 22:30
Chce znát příběh vašeho života a nabídne sdílený poslech hudby. Bohužel ne v Česku

Mark Zuckerberg odhalil na každoroční konferenci vývojářů sociální sítě Facebook  f8 novinky, které podle jeho vlastních slov "kompletně a od základu redefinují Facebook". Krom nových funkcí přináší Facebook i sdílený poslech hudby skrze hudební platformu Spotify. Česko bohužel opět zůstává stranou.

První novinka, kterou zakladatel Facebooku publiku v Kalifornii představil se jmenuje Timeline (Časová osa). Jedná se o jakýsi životní deník designovaný do podoby facebookového profilu. "Je to způsob, jak můžete sdělit celý svůj život na jedné stránce," popsal Zuckerberg novou funkci.

Život na jedné stránce

Na časovou osu od narození po současnost mohou uživatelé přidávat komentáře, fotografie, videa, ale také aplikace. Každý příspěvek do časové osy, jak je od spuštění konkurenční sociální sítě Google+ zvykem, může uživatel zpřístupnit komu uzná za vhodné - rodině, přátelům nebo veřejnosti.

Od uživatelů se tedy očekává, že kvantum informací, které o sobě prozrazují každý den ještě doplní o události z doby, kdy Facebook ještě neexistoval, aby tak na sociální síti vytvořili co nejvěrnější obraz sama sebe. "Je to způsob, jak získat detailní obrázek o člověku, aniž byste si o něm přečetli slovo," nechal se slyšet Zuckerberg.

Do časové osy se také budou automaticky ukládat data z aplikací vytvořených na platformě Open Graph, kterou Facebook vyvinul. Uživatelé si tak zpětně budou moci prohlédnout kudy v daném roce ráno běhali, co jedli nebo například jakou poslouchali hudbu.

Zachráníme hudební průmysl

Hudby se týká i další novinka, oznámená na konferenci f8. Facebook umožní uživatelům vidět, co právě poslouchají jejich přátelé například pomocí služby Spotify a poslouchat hudbu s nimi.

Integraci Spotify oznámil divákům šéf firmy Daniel Ek, který nešetřil optimismem. "Hodláme zachránit hudební průmysl," sdělil bez váhání obecenstvu. Podle něj se lidé o nové hudbě přirozeně dozvídají od svých přátel. V současnosti tedy přes Facebook.

Lidé, kteří používají Facebook jsou pak sociálně angažovaní a sociálně angažovaní lidé jsou podle Eka dvakrát více ochotní platit za hudbu. "Jsem přesvědčen, že lidé začnou znovu platit za hubdu," uvedl Ek. Českým uživatelům budou ovšem tyto služby zapovězeny, protože na našem území Spotify nefunguje. Stejně jako sdílení videa pomocí služby Hulu či Netflix, které v Česku též nefunguje.

Další novinkou uvedenou v San Franciscu je sdílení mediálního obsahu. Stejně jako u hudby a videa, budou moci uživatelé sdílet novinové články nebo knihy. Vše by v rámci ekosystému Facebook mělo být zdarma v závislosti na tom, jestli se na tom majitelé obsahu s Facebookem dohodnou. 

Už nikdy neopustíte Facebook

Cílem Facebooku bylo odjakživa stát se jakousi startovní stránkou, filtrem skrze který lidé pokračují dál na internet. Zavedení hudební služby tomu určitě přispěje. Pro prodejce hudby se totiž Facebook stane dodavatelem obřího množství zákazníků.

Napomůže tomu i fakt, že lidé dnes už více než alba kupjí především jednotlivé skladby, pokud tedy "u kamaráda" uslyšíte chytlavý singl, velmi pravděpodobně nebudete litovat nějaké dvacetikoruny, abyste si jej mohli vychutnat z telefonu cestou domů. Pro české zákazníky ovšem opět jen v teoretické rovině.

Sdílet hudbu pomocí Spotify budou moci uživatelé ihned, v zemích, kde je servis k dispozici. Funkce Timeline je v současnosti dostupná jen omezenému množství uživatelů v rámci testovací fáze beta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy