Zlom na trhu, Hewlet Packard končí s výrobou počítačů

LP Fish
19. 8. 2011 9:15
Kvůli nižšímu zisku spadla cena akcií Hewlet Packard a vedení firmy se rozhodlo k radikálnímu kroku
Foto: Hewlett Packard

Rychle se vyvíjející trh tabletů a chytrých telefonů má zřejmě svoji první oběť. Za jednu z největších transformací trhu označila agentura Reuters oznámení firmy Hewlett Packard (HP), že se zbaví své divize vyrábějící veškeré hardwarové zařízení. Stejně tak chce ukončit vývoj svého operačního systému pro mobilní zařízení webOS kvůli nepříliš úspěšnému prodeji jejich TouchPadů, kterých se prodalo podle zdrojů BestBuy jen 10 % z množství dodaného do obchodů.

HP chce naopak investovat velkou částku do vývoje softwaru a chystá nákup britské softwarové firmy Autonomy Corp. za částku okolo 11,7 miliard dolarů.

Tlak akcionářů

Přitom prodeje ostatních HP počítačů nebyly nijak strašné. V druhém čtvrtletí 2011 firma celosvětově prodala 9,7 milionu zařízení. I když tak spadla na druhé místo v žebříčku světově nejúspěšnějších výrobců hardwaru, jejich výsledky rozhodně nelze označit za katastrofu.

Kritická situace na trhu s PC však snížila cenu jejich akcií a firma tak nevidí v tomto směru možnost dalšího rozvoje a hledá budoucí zisky v jiných oblastech. Šéf firmy Leo Apotheker tuto situaci shrnul slovy: "HP je v kritickém bodu své existence a tyto změny jsou zásadní pro dosažení úspěchu, o který všichni stojíme."

Podle analytika Shelby Seyrafiho z agentury FBN Securities zabývající se trhem s cennými papíry chce HP napodobit úspěšnou proměnu, kterou prošla v minulosti firma IBM. "IBM se také zbavili svého PC byznysu a začali se více věnovat softwarové oblasti," řekl Seyrafi a dodal: "Obchod s PC je zpochybňován velice malým růstem v tomto sektoru. Společnosti bez úspěšných tabletů, jako je HP, jsou oběti úspěchu iPadů a tabletů od Applu. Jsou tak velmi náchylné ke ztrátám."

Historický obrat

Pro HP to znamená historický obrat. Tato firma byla založena Billem Hewlettem a Davem Packardem v roce 1939 s investicí 583 dolarů za pronájem garáže a změnila se během několika dekád v byznys ve velikosti 120 miliard dolarů. Apothekerův krok rozdělit podnikání HP a některé divize prodat tak označuje Reuters za velmi odvážný krok. Letos HP očekává zisk mezi 127, 2 - 127,6 miliard dolarů oproti očekávaným 129 - 130 miliardám. Očekávaný zisk z akcie tento vývoj snížil z 4,27 na 3,59 až 3,70 dolarů.

Situaci na trhu shrnul hlavní akcionář firmy Michael Yoshikami: "HP odhadlo, že v oblasti hardwaru už není z hlediska spotřebitelů možný velký růst. Už v něm prostě nejsou peníze. V souladu s plánem jejich generálního ředitele se chtějí více orientovat na oblast služeb a více se orientovat na podnikání."

Snahu nakupovat softwarové firmy komentoval analytik firmy Olivetree Tim Daniels: "Klienti už dnes nemají problém se shromažďováním dat, nedořešená je však jejich strukturalizace. 80 % dat na webu, jako jsou videa, obrázky a emaily, dosud není strukturováno."

Zdá se tedy, že další výrobce hardwaru zmizí na základě tlaku akcionářů a kapitálové trhy tak začínají určovat budoucnost IT byznysu. Oblast hardwaru tak v nejbližších měsících čeká podle všeho velký třesk.

 

Právě se děje

Další zprávy