V San Franciscu vypnuli demonstrantům mobilní služby

LP Fish
16. 8. 2011 8:43
Vedení podzemky v San Franciscu vypnulo mobilní síť, aby zabránilo demonstracím kvůli smrtelné střelbě své bezpečnostní služby. Přivolalo na sebe kritiku právníků, aktivistů a Anonymous
Foto: ISIFA

Všechno to začalo 3. července, kdy v sanfranciské podzemce BART (Bay Area Rapid Transit) zastřelila místní bezpečnostní služba opilého bezdomovce Charlese Hilla, který měl na jednoho z nich hodit nůž.

Kontroverzní zásah bezpečnostní služby vyvolal nesouhlasnou reakci řady místních lidí a incident byl důvodem několika demonstrací, žádajících omluvu a vyšetření incidentu. V podzemním systému BART totiž došlo už k několika podobným úmrtím. Demonstrace byly vždy poklidné a účastnilo se jich několik stovek lidí.

Vypnutí mobilních telefonů

Vedení BARTu však s organizátory demonstrace odmítlo komunikovat a v době ohlášené demonstrace 11. 8. 2011 nechalo vypnout mobilní signál v některých stanicích v centru města. Chtělo tak zamezit, aby se mohli demonstranti domlouvat a nakonec se jim tímto krokem podařilo tuto demonstraci zmařit. Jak je možné, že se soukromé firmě podařilo přimět operátora vypnout mobilní síť, vyšetřuje americká Federální komise pro komunikaci (FCC).

V oficiálním prohlášení pak tento fakt vedení vysvětlilo slovy: "BART dočasně přerušil mobilní služby v některých stanicích. Šlo o jednu z taktik, jak zajistit bezpečnost na nástupištích." Podle vedení podzemky by "občanské nepokoje v centru San Francisca ve frekventované době mohly vést k přelidnění a vytvoření nebezpečné situace pro zákazníky a zaměstnance BARTu, stejně jako pro demonstranty."

Podle demonstrantů, ale i řady novinářů však šlo o porušení práva na svobodný projev, porušení zákona a neuvěřitelnou aroganci ze strany vedení podzemky i odpovědných úředníků. The Register napsal: "Vypnutí mobilních služeb BARTem je přinejmenším problematické." Podle jejich komentátora Ryka Myslewskiho se totiž tento postup dotkl desetitisíců cestujících, které nikdo dopředu nevaroval.

Odpor na internetu

Mezi první a nejostřejší kritiky tohoto kroku patřila organizace Electronic Frontier Foundation (EFF), dlouhodobě obhajující občanské svobody a lidská práva v oblasti nových technologií. "Vedení BARTu prokázalo, že přemýšlí stejně jako bývalý prezident Egypta Husní Mubarak, který nařídil vypnutí mobilních služeb na náměstí Tahrír v reakci na klidné protesty na začátku tohoto roku," komentovali EFF situaci ve svém prohlášení. Podle nich jde o nepřijatelný precedens pro demokratické země. "Cenzura není v pořádku na náměstí Tahrír … a už vůbec ne na Powel Street Station."

Případ na internetu okamžitě adoptovala také hactivistická skupina Anonymus. Ta podnikla SQL injection útok na stránky sanfranciské podzemky myBart.org, kam umístila svoje logo, odcizila a na internetu uveřejnila data minimálně 2400 jejich zákazníků, včetně adres a čísel mobilních telefonů. V jednom z prohlášení komentujících útok pak Anonymous oznámili: "Každé osmileté dítě s přístupem na internet mohlo udělat to, co my. Navíc žádná z těchto informací, včetně hesel, nebyla šifrována. Je zřejmé, že BARTu jsou jeho zákazníci, investoři i daňoví poplatníci úplně jedno."

Anonymous se kromě toho aktivně podíleli na svolání další demonstrace, která proběhla v pondělí večer i přesto, že BART vydal zákaz jakýchkoli protestních akcí ve svých placených prostorech. Protestantům Anonymous nabídli stažení softwaru pro mobilní textovou komunikaci na krátkou vzdálenost, aby zabránili opětovnému omezení komunikace. V pondělí večer tak vedení BARTu nechalo uzavřít tři stanice podzemky v centru San Francisca, k protestu však přesto došlo.

Nebezpečný precedens

Podle amerických aktivistů je jednání vedení BARTu v rozporu s americkou ústavou, navíc jde o nebezpečný precedens. Ve stejnou dobu se totiž z Británie ozývají hlasy konzervativních politiků, vyzývajících k regulaci sociálních sítí v souvislosti s britskými nepokoji v posledních dnech.

Mnozí Američané jsou zděšeni tím, že se něco takového může dít v jejich zemi. Obavy shrnuje pro CNN například právnička organizace ACLU Rebecca Farmerová: "Na celém světě organizují lidé pomocí mobilních zařízení protesty proti represivním režimům a my oprávněně kritizujeme vlády, když jim omezí služby, jejich akce nazýváme antidemokratickými a porušujícími právo na svobodné vyjádření a shromažďování. Jsme skutečně ochotni tolerovat stejné umlčování tady, ve Spojených státech?"

Vedení BARTu má však na situaci jiný názor. "Přijmeme vhodná opatření v rámci ústavy. Existují i jiná práva než svoboda projevu, například právo na to být v bezpečí," řekl jejich šéf pro komunikaci Lindton Johnson. Jednání svého zaměstnavatele tak mluvčí společnosti brání podobnými slovy jako vůdci represivních režimů v arabských zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy