Hacker shodil stránky hongkongské burzy

LP Fish
11. 8. 2011 13:25
Hackerské útoky jsou běžné i v Asii. Čínská vláda oznámila, že za poslední rok jich bylo na čínských počítačích 500 000. Většina z nich vedla ze zahraničí
Foto: Reuters

Hackerský útok shodil webovou stránku patřící hongkongské burze (HKEx). Jde o třetí největší finanční trh na světě a zároveň bránu do pevninské Číny. Za posledních deset let přinesl pouze firmám z Číny přes 220 miliard dolarů.

Šlo o kyberútok na druhou největší finanční instituci tento rok. V únoru přiznala existenci malwaru v jednom ze svého portálu americká burza NASDAQ. K žádnému ovlivnění obchodu však podle jejich prohlášení tehdy nedošlo. Ve stejném týdnu, jako došlo k útoku v Hong Kongu, shodili hackeři také stránku burzy v Zimbabwe.

Hacker se pokusil ovlivnit obchody

Stránka hongkongské burzy spadla v okamžiku, kdy se neznámý hacker pokusil ovlivnit obchod se sedmi společnostmi. Burza s nimi pak na čas pozastavila obchodování. Mezi nimi byla i akcie významné finanční společnosti HSBC a loďařské společnosti Cathay Pacifik. Samotný chod burzy se však nezastavil a o den později se obnovila i činnost stránky.

Výkonný ředitel HKEx Charles Li útok ve středu komentoval slovy: "Podle našeho zjištění šlo o hackerský útok zvenku". Podle serveru Financial Times však není jasné, co přesně hackeři svým konáním zamýšleli.


Čínská vláda pod kyberpalbou?

V úterý uveřejnila čínská vláda dokument, ve kterém tvrdí, že byla v posledním roce cílem 500 000 kybernetických útoků, které přišly z okolního světa. 14,7 procent přišlo z USA a 8 % z Indie. Vládní dokument se přitom odvolával na zprávu bezpečnostní firmy Kaspersky. Většinou šlo o malware.

Dokument přichází jen chvíli poté co jiná bezpečnostní agentura McAfee zveřejnila podobnou zprávu o pět let trvajících útocích na 70 důležitých vládní a vojenských organizací na celém světě, včetně mezinárodních institucí, ze kterých někteří komentátoři obviňovali právě Čínu. The Register proto upozorňuje, že v tomto případě může jít o propagandistickou odpověď. Dramatické vyznění bezpečnostní zprávy od McAfee zase relativizovaly reakce jiných bezpečnostních expertů, jako jsou firmy Sophos a GFI Software. Podle nich nešlo o nic neobvyklého.

 

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy