Wikipedia potřebuje nové autory

LP Fish
5. 8. 2011 12:30
Do anglické části Wikipedie přispívá asi 90 000 autorů. Většina z nich přestane, jakmile se ožení a má jiné starosti.

Zdá se, že jeden z nejambicióznějších webových projektů - online encyklopedie Wikipedia ztrácí dech. I když má za sebou už deset let existence, v poslední době přichází o dobrovolné přispěvatele, kteří tvoří její obsah. Situace sice ještě není kritická, je však načase se jí zabývat.

Tento stav trvá už skoro dva roky a nedaří se ho zastavit ani různými vylepšeními, které mají přilákat mezi zavedené autory novou krev. Je to proto že se vyčerpala témata, nebo prostě proto, že čím dál tím méně lidí má chuť dělat něco zadarmo?

Publikaci na Wikipedii je třeba zjednodušit

Zakladatel Wikipedie Jimmy Wales se s těmito obavami svěřil na setkání přispěvatelů v izraelské Haifě. I když je publikování na Wikipedii z jistého pohledu prestižní - její obsah na vás vykoukne na prvních místech při každém vyhledávání na Google - stále klesá počet těch, kdo stojí o tuto formu práce. Podle Walese je to především proto, že systém publikování je příliš "spletitý" a má „mnoho pravidel, nepřístupných pro nové přispěvatele". Informoval o tom server DigitalTrends.

Složitý systém ověřování má však svůj důvod a brání napadání Wikipedie z nespolehlivosti. Tento problém však podle její výkonné ředitelky Sue Gardnerové vypovídá o stavu Wikipedie v roce 2007. Od té doby došlo k řadě změn, které v maximální míře vytlačily "falešné", "dehonestující" či jinak závažné texty.

Málo seriózních mladých autorů, příliš vtipálků

Podle průzkumu Associated Press měla anglická část Wikipedie v březnu tohoto roku 90 000 přispěvatelů. Tento počet by však chtěl Wales zvýšit do července 2012 alespoň o dalších 5000. Znamená to ovšem nejen získat nové autory, ale zároveň i udržet ty staré. Typickým přispěvatelem je totiž podle Walese dvaceti šestiletý nadšenec, který se ožení a přesune svou aktivitu jinam. Tuto skutečnost je podle Walese nutné změnit. Cestu ven vidí v popularizaci programu na univerzitách, kde by měli profesoři ponoukat studenty k této formě publikování.

Před příliš mladými autory však zase varoval Jason Perlow, editor v oblasti technologií. "Wikipedia nevytváří komunitu, která by se společně na obsahu podílela.", řekl Perlow v rozhovoru pro server Cnet a dodal: " Pořád je lehko zneužitelná. Kolikrát jsme musel opravit vlastní články kvůli změnám obsahujícím do očí bijící urážky na cti už ani nepočítám. Vypadá to jako kdyby ji opravovaly i čtrnáctileté děti". Wikipedia tedy podle něj musí hledat cestu, jak přitáhnout lidi, kterým je jasná její základní myšlenka - poskytnout pravdivé informace o co největším počtu problémů, událostí a osob.

Nezisková Wikipedia vznikla v roce 2001 a dnes obsahuje celkově asi 19 milionů textů ve 282 jazycích. V angličtině je něco přes tři a půl milionu textů. V současné době je to pátá nejnavštěvovanější stránka na internetu.


 

 

Právě se děje

Další zprávy