Apple a Google vládnou. Odpoví Facebook a Microsoft?

Jan Kovalík
20. 7. 2011 16:15
Apple a Google dominují světovému IT byznysu a chystají se v tom pokračovat
2004 - Jobsovo první zdravotní volno. Zaměstnancům poslal mail ve kterém oznamuje: Mám léčitelnou formu rakoviny slinivky břišní. Prodělal jsem operaci a léčbu a očekávám plné zotavení. Za měsíc na to se Jobs vrací do práce.
2004 - Jobsovo první zdravotní volno. Zaměstnancům poslal mail ve kterém oznamuje: Mám léčitelnou formu rakoviny slinivky břišní. Prodělal jsem operaci a léčbu a očekávám plné zotavení. Za měsíc na to se Jobs vrací do práce. | Foto: Karel Toman

Na virtuálních pultech obchodu AppStore se dnes objevil nový operační systém pro počítače Apple - Mac OS X Lion. Na podzim pak firma plánuje vydání nové verze iOS5 pro mobilní zařízení a očekávaný iCloud. V září se zřejmě dočkáme i nového iPhonu 5.

Ačkoliv firma šetří většinu svého arzenálu pro boj s konkurencí na konec roku, již v minulém čtvrtletí se jí podařilo zlomit dosavadní rekordy v tržbách a čistém zisku. Meziroční zvýšení zisku o neuvěřitelných 125 procent předčilo veškerá očekávání analytiků.

Dominance na novém trhu

Nejlépe se prodávaly iPhony a iPady, nejslabší nárůst (o 14 %) zaznamenaly počítače Mac. Apple se zřetelně orientuje na produkty tzv. post PC věku, tedy primárně chytré telefony a tablety. Dá se předpokládat, že v tom bude i pokračovat, protože iPad 2 zatím drtivě dominuje na trhu s tablety i aplikacemi pro ně. Apple se tedy snaží svůj náskok před konkurencí na nově vytvořeném trhu co nejvíc zpeněžit.

Z nabídky konkurence se s tabletem Apple může rovnat jen hrstka, nikomu se ale nesní o číslech jako 9,25 milionů prodaných iPadů 2 za kvartál. Již dnes se dá říci, že uvedení produktu, který nezapadl do žádné ze zaběhlých kategorií, se firmě bohatě vyplatilo a úvodní obsazení trhu svým zbožím určitě nějakou dobu vydrží.

Podobně jako se tomu děje s iPhonem, o jehož úspěchu v roce 2007 (když byl uveden na trh) recenzenti polemizovali, protože neměl tlačítka. Dnes má Apple našlápnuto ke globální jedničce v prodeji smartphonů. Na tento trůn přitom Apple míří s jedním jediným typem telefonu v nabídce.

Kdo nahradí Jobse?

Applu se v současnosti vše daří a chytře připravený seznam novinek na konec roku slibuje další dobré zprávy. OSX Lion stojí jen 30 dolarů (téměř o 100 dolarů levnější než nejlacinější verze Windows 7), uživatelé iPhonů stahují miliardy aplikací a úspěšné zprovoznění iCloudu může firmě přinést nové zákazníky, kteří zůstanou lapeni v komfortním, ačkoliv uzavřeném ekosystému. V září si navíc všichni uvědomíme, že "potřebujeme" iPhone 5.

Jediná věc, která může Applu zkomplikovat cestu k nejhodnotnější firmě světa, jejíž hodnota překoná bilion dolarů, je odchod Steva Jobse, který Apple zachránil před krachem a udělal z něj jednu z nejúspěšnějších firem historie.

Podle informací listu Wall Street Journal (WSJ) od utajeného zdroje představenstvo společnosti již hledá vhodného nástupce za vizionáře, který kvůli zdravotním problémům není schopen funkci generálního ředitele plně zastávat. Spekulace nejčastěji označují za možného nástupce současného provozního ředitele Tima Cooka. Společnost Apple informace na toto téma tradičně nekomentuje a samotný Jobs označil nevybíravě zprávu WSJ za "žvásty".

Google v plusu

Na těžké časy si nemůže stěžovat ani další z gigantů světového IT byznysu, Google, který posílá výplaty téměř třiceti tisícům zaměstnanců. Meziroční zvýšení čistého zisku o 36 procent též předčilo predikce analytiků.

Přestože drtivá většina zisků Googlu pochází z reklamy a firma letos utrácela o polovinu víc než loni, zdá se, že to byly dobře utracené peníze. Internetový gigant se chce mimo zisků z reklamy do budoucna spoléhat i na jiné produkty, které budou úspěšné z dlouhodobého hlediska, na počátku ale potřebují investice.

Do čela firmy se úspěšně vrátil jeden ze zakladatelů Larry Page, který se podle svých slov vrátil do vedení společnosti, aby urychlil evoluci Googlu a snížil jeho závislost na reklamách ve vyhledavačích. Svá předsevzetí se mu zatím daří plnit.

Android, Chrome a Google+

Vedle vyhledávání a reklamy firma sází na operační systém pro chytré telefony Android (denně je jich ve světě aktivováno přes půl milionu), prohlížeč Chrome, YouTube a na nedávno spuštěnou sociální síť Google+, kterou po měsíci provozu používá přes deset milionů lidí (přestože služba stále funguje jen na pozvánky).

Android ani Google+ zatím Googlu nepřináší žádné seriozní zisky, jejich důležitost je ale obrovská. Android penetruje trh chytrých telefonů rychlostí světla a kolem spuštění Google+ se firmě podařilo vzbudit velké pozdvižení a zájem uživatelů. Tyto platformy si na ziskovost počkají, stejně jako tomu bylo u videoportálu YouTube, který je dnes pro většinu uživatelů internetu primárním zdrojem videa i hudby se třemi miliardami zhlédnutí denně.

Co mají Google a Apple společného? Důraz na inovaci a koncového zákazníka. Apple si podmanil miliony uživatelů svým designovým a spolehlivým hardwarem, Google jednoduchým softwarem, který koncový zákazník využívá zpravidla zdarma.

Rozdělená velká čtyřka

To se nedá říct o zbývajících dvou hráčích "velké čtyřky" Microsoftu a Facebooku. Prvně jmenovanému se stále nedaří dostat na trh chytrý telefon se systémem Windows a vydělává prakticky jen na herní divizi a korporátním sektoru, který platí za operační systémy a kancelářský balík Office. Nové trhy pak získává značně drahými akvizicemi, jako naposledy převzetím Skypu za 8,5 miliardy dolarů.

Král sociálních sítí Facebook se svými 750 miliony uživatelů oficiálně nedává znát paniku. Kvůli neustálým změnám nastavení soukromí a snahám počet svých uživatelů nějak zpeněžit se ale v očích určité skupiny uživatelů stává nepříjemným. Přitom právě uživatelé a jejich obsah a sdílení tvoří podstatu Facebooku.

Facebook také uživatelům nenabízí inovace a novinky. Z posledního "něčeho úžasného", jak novinku nazval zakladatel sítě Mark Zuckerberg, se vyklubala integrace videohovorů. Možnost bezplatného videotelefonování je pravda úžasná věc, žasneme nad ní ale už pěknou řádku let.

 

Právě se děje

Další zprávy