Nokia představila dotykovou krásku jménem N9

Jan Kovalík
21. 6. 2011 11:15
Novinka od Nokie N9 vypadá nádherně. Analytici jí ale věští neúspěch
Foto: Nokia

Singapur - Finská Nokia představila na veletrhu Communic Asia novinku v podobě chytrého telefonu N9. Dotykovou krásku představil osobně šéf firmy Stephen Elop, optimismus v řadách analytiků ale nezavládl.

Přestože design pouze dotykového telefonu je opravdu krásný a technické specifikace s přehledem překonávají velkou část konkurence, bude podle analytiků citovaných agenturou Reuters těžké telefon prodávat. Je to totiž první a zároveň poslední smartphone se systémem MeeGo.

Windows až příští rok

Systém, do kterého Nokia vkládala velké naděje a těšil se i symapatiím odborné veřejnosti, totiž firma oficiálně opustila, když uzavřela strategickou alianci s Microsoftem. Nové chytré telefony Nokia proto mají běžet na operačním systému Windows Phone. Takový telefon ale firma dosud nevydala a podle slov Elopa se k zákazníkům dostane nejdříve v roce 2012.

"Naší hlavní prioritou je zaměřit se na telefony s Windows. Jsem stále více přesvědčen, že první Windows telefon představíme později v tomto roce a do prodeje půjde příští rok," uvedl během svého proslovu Elop. Vzhledem k tomu, že N9 má být první a poslední telefon se systémem MeeGo, nedává tak firma zákazníkům příliš důvodů na systém přejít.

Elopova mise, přivést firmu na trh s chytrými telefony, kde dominuje Apple a zařízení s Androidem, zatím zůstává nenaplněná. Množí se i názory, že Elop nebude schopen dostát svých předsevzetí, stanovených po spojení s Microsoftem.

Elopova realita

"Realita je taková, že 90 procent světa nemá nebo si nemůže dovolit chytrý telefon, sdělil též účastníkům veletrhu Elop, "a tato mezera představuje příležitost." Tyto argumenty je ale těžké poslouchat, když cena chytrých telefonů již spadla ke dvěma tisícům korun a každý den se na světě aktivuje 400 tisíc zařízení na platformně Android.

Společnost Nomura navíc zveřejnila odhad, podle kterého již v příštím čtvrtletí připraví Nokii o světové prvenství ve výrobě mobilů jihokorejský Samsung.

Nová N9 obsahuje 8 megapixelový fotoaparát s čočkou od CarlZeiss s autofocusem, 1GHz procesor a 3,9 palcový AMOLED displej a technologii NFC. Bude se prodávat ve 16 a 64 GB verzi. Kdy bude k dostání firma neuveřejnila.

 

Právě se děje

Další zprávy