Tři Anonymous zatkla policie, viní je z útoku na Sony

ČTK ČTK
10. 6. 2011 21:30
Všichni zadržení jsou podle policie Španělé, věkem třicátníci
Foto: Anonymous

Madrid - Španělská policie zadržela tři podezřelé členy hackerské organizace, která si říká Anonymous.

Ta je podle policie zodpovědná za útok na počítačový systém společnosti Sony a za průnik do počítačových sítí několika vlád, firem a bank.

Policie uvedla, že všichni zadržení jsou Španělé, věkem třicátníci. Jeden z nich prý pracoval pro obchodní loďstvo. K dalšímu zatýkání může podle policie ještě dojít.

Podezřelí byli zadrženi ve španělských provinciích Almería, Barcelona a Alicante. Policie je viní z koordinovaných počítačových útoků, které vedli ze serveru umístěného v jednom domě v Gijonu na severu země.

Policie tvrdí, že takzvaní hacktivisté, neboli hackeři-aktivisté, mají prsty i v nedávném útoku proti Sony. Kvůli útoku hackerů byla firma nucena v dubnu odpojit svou globální herní síť PlayStation.

Tisíce simultánních útoků

Hackeři podle policie útočili i na španělské banky BBVA a Bankia, jejich útoku prý neunikla ani italská energetická skupina Enel. Pronikli ale i do počítačových systémů vlád Egypta, Alžírska, Libye, Íránu, Chile a Nového Zélandu.

Anonymous je volně koordinovaná skupina, jejíž členové se ukazují v maskách.

"Fungují v nezávislých buňkách a pomocí infikovaných počítačů po celém světě provádějí tisíce simultánních útoků. Proto je také Severoatlantická aliance považuje za hrozbu. Oni jsou schopni vyřadit z činnosti administrativní strukturu celého státu," uvedla policie ve zprávě, z které cituje agentura Reuters.

Španělé příslušníky organizace Anonymous zadrželi vůbec poprvé. Už proti nim ale zakročily úřady ve Spojených státech a Velké Británii.

Pomsta za WikiLeaks

Sony v dubnu šokovala uživatele herní sítě PlayStation sdělením, že její síť napadli hackeři a dostali se mimo jné k osobním údajům klientů, včetně čísel kreditních karet. Kompromitováno bylo zhruba 77 milionů účtů. Krátce nato firma uvedla, že napadeny byly rovněž servery její divize Sony Online Entertainment, kde se hackeři dostali k asi 25 milionům účtů.

Herní síť PlayStation byla odstavena zhruba měsíc. Když ji ale firma zprovoznila, objevil se další problém s hackery. Ti napadli některé webové stránky společnosti Sony Pictures Entertainment.

K útoku se pak přihlásila skupina hackerů, která si říká LulzSec. Dostala se k osobním údajům zhruba jednoho milionu lidí, kteří se na webu zaregistrovali. Útočníci zjistili uživatelská hesla, data narození, jména, adresy, e-maily i telefonní čísla a zjištěné údaje pak vystavili na internetu.

Členové skupiny Anonymous sami sebe popisují jako bojovníky za svobodu internetu. Postavili se například i za kontroverzní server WikiLeaks, který zveřejňuje utajované diplomatické depeše.

Hackeři z této organizace proto napadli třeba i webové stránky firem, které pomohly znemožnit server WikiLeaks financovat. Teď si členové Anonymous vyhlédli web turecké vlády, a to na protest proti její snaze cenzurovat internet. Dnes vyzvali právě i k útoku na Španělsko.

 

Právě se děje

Další zprávy