Telefon, nebo tablet? A co takhle Padfone

Roman Nepšinský
7. 6. 2011 8:50
Firma Asus přichází s kombinací chytrého telefonu a tabletu. Hledání ideální formy pokračuje
Foto: Asus

O tom, že je rok 2011 rokem tabletů, už dnes nikdo nepochybuje. Svá želízka v ohni má dnes drtivá většina výrobců telefonů a počítačů. Udělat dotykovou placku jedinečnou a odlišit ji od konkurence je ale oříšek. Společnost Asus příšla s nápadem jménem Padfone, který právem vzbudil velký zájem veřejnosti.

Optimální řešení?

Padfone v sobě totiž spojuje velký tablet ("pad") a chytrý mobilní telefon (phone = "fone") zcela novým způsobem, který eliminuje obvyklé neduhy univerzálních řešení. U "přerostlých" mobilních telefonů (např. pětipalcový Dell Streak) nebo tabletů s možností telefonování (např. sedmipalcový Samsung Galaxy Tab) je velikost displeje i použitelnost a výdrž vždy kompromisem.

Asus na to proto šel od lesa a telefon v Padfone učinil odnímatelným a využitelným zcela samostatně. Tabletová část potom funguje jako dok, který možnosti telefonu rozšiřuje o velký displej a další akumulátor. (Nejedná se o úplně originální nápad, s podobným řešením přišla už v lednu Motorola s modelem Atrix 4G, tam se ale telefon nevkládá do těla tabletu, ale připojuje do dokovací stanice s displejem a klávesnicí. Hodí se tedy spíše pro práci na stole než využití jako tablet).

Na první pohled by se mohlo zdát, že toto řešení je srovnatelné s nákupem samostatného tabletu a telefonu, ba že je dokonce horší, protože tablet v Padfone nelze používat samostatně bez vloženého telefonu. Klíčovým prvkem je ale v tomto případě orientace na uživatele.

Dilema synchronizace

Při typickém využívání více zařízení (pracovní a domácí počítač, notebook, chytrý mobilní telefon, tablet) mají uživatelé problém s udržováním stejných dat (e-mailů, dokumentů, multimédií, záložek v prohlížeči, nastavení služeb") mezi těmito zařízeními. I pokročilí uživatelé znalí pohodlných online cloudových služeb (Google, DropBox, ReadItLater...) vědí, že možnosti synchronizace jsou omezené a celková správa více zařízení není jednoduchá.

I to je jeden z důvodů, proč je nákup tabletu zdrojem velkého přemýšlení - funkčně totiž nabídne zhruba totéž, co už umí uživatelův chytrý telefon, a naopak přinese problémy s udržováním dalšího zařízení. V Padfone je toto dilema vyřešeno výrobcem, tablet je současně telefonem, uživatel tak má veškerá svá data a nastavení neustále u sebe a aktuální, a vše mu funguje v telefonu i tabletu stejně.

Hledají všichni

Padfone není v tomto hledání nové formy pro chytrá zařízení ojedinělý. Mimo v úvodu zmíněná zařízení, která se snaží o kompromis mezi telefony a tablety, například telefon Kyocera Echo nabízející hned dva dotykové displeje, které lze díky rozevíratelné konstrukci umístit vedle sebe. Ve složeném stavu vypadá Echo jako trochu tlustší telefon s obyčejným 3,5palcovým displejem, v rozloženém stavu pak jako menší tablet se 4,7 palci úhlopříčky a vysokým rozlišením 960x800 bodů.

Foto: Ondřej Besperát

Hledání formy se ale neomezuje jen na tablety a telefony. Uživatelé zažívají stejné dilema také při zvažování nákupu tabletu vedle svého stávajícího notebooku nebo netbooku. Výrobci proto přispěchali s nabídkou příslušenství, zejména dokovacích stanic se samostatnou klávesnicí a často také druhým akumulátorem pro prodloužení výdrže i dobíjení akumulátoru v tabletu. Průkopníkem těchto řešení je už zmíněná Motorola Atrix 4G (laptop dock nabízí klávesnici i velký displej), nebo Asus EeePad Transformer, svou variantu chystá také Lenovo.

Nikdo neví

Je zřejmé, že obliba zařízení typu tablet, nastartovaná úspěchem iPadu od Applu, nejenže trvá, ale nabírá na obrátkách. Uživatelé začínají objevovat výhody této formy zařízení pro bezproblémové konzumování obsahu - prohlížení webu, sledování filmů a seriálů, čtení elektronických knížek (e-booků) a publikací (pověstné jsou např. interaktivní časopisy pro iPad, které přinášejí zcela nový zážitek z konzumace a práce s informacemi, nesrovnatelný s používáním webu s myší, nebo čtení obyčejného papírového časopisu).

Své modely tabletů tak nabízí i většina významných výrobců mobilních telefonů a konkurence se s příchodem kvalitních konkurentů Apple přiostřuje (oblíbený operační systém Googlu pro mobily Android OS se dočkal verze 3.0, která je už optimalizována pro tablety, a svým rozsahem funkcí a důrazem na uživatelské rozhraní má na to iOS od Applu důkladně zatopit). Aby se výrobci odlišili, začínají hledat mezery na trhu, a z těchto pohnutek vznikají koncepty zařízení jako Padfone, které nám mají nabídnout univerzální řešení našich potřeb. Jak se to podaří uvidíme nejpozději o letošních vánocích, kdy má jít Padfone do prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy